Grivna ucraineana s-a depreciat marti cu circa 7% si a atins noi minime fata de dolar

Marti, 25 Februarie 2014, ora 17:21
1391 citiri
Grivna ucraineana s-a depreciat marti cu circa 7% si a atins noi minime fata de dolar

Grivna ucraineana s-a prabusit marti cu aproape 7% si a atins noi minime fata de dolar, dupa ce liderii politici de la Kiev au amanat formarea unui guvern de uniune nationala, in lipsa unui compromis in negocierile dintre parlament si reprezentantii protestatarilor.

Totodata, in piata financiara exista speculatii ca moneda ar trebui devalorizata pentru ca noul guvern care va fi instalat la Kiev sa obtina sprijin financiar international, potrivit Wall Street Journal, citat de Bloomberg.

Grivna a scazut cu 6,8% fata de dolarul american, cursul urcand la aproximativ 9,8 unitati, fata de 9,27 la finele sedintei de luni.

"Avand in vedere dezechilibrele externe uriase ale Ucrainei, o astfel de ajustare pe piata valutara (devalorizarea monedei - n.r.) trebuie sa fie foarte semnificativa pentru ca rata de schimb sa ajunga la un nivel sustenabil", comenteaza pentru WSJ Timothy Ash, analist la Standard Bank in Londra.

Ucraina se grabeste sa formeze un guvern de uniune nationala pentru a putea obtine ajutor financiar international. Negocierile dintre parlament si reprezentantii protestatarilor continua marti la Kiev

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a amanat pana joi desemnarea unui nou premier si votul din parlament pentru formarea unui nou guvern, potrivit Bloomberg.

"Economia ucraineana are nevoie de salvare, ceea ce exercita presiuni asupra fortelor politice revolutionare pentru a crea un guvern care sa fie intr-adevar de uniune nationala.

Programul mare de bailout pe care il doreste Ucraina in aceste zile nu va fi acordat de catre donatorii internationali catre un guvern slab, nereprezentativ", a afirmat pentru Bloomberg Lilit Gevorgyan, senior economist la IHS Global Insight.

Linia de finantare de 15 miliarde de dolari obtinuta la finele anului trecut de la Rusia de catre fostul presedinte Viktor Ianukovici este pusa sub semnul intrebarii. Moscova nu a facut inca un anunt oficial referitor la imprumut.

SUA si UE au promis ca vor sprijini financiar noua administratie de la Kiev, insa numai dupa instalarea unui guvern.

Luni, obligatiunile guvernamentale ucrainene si bursa de la Kiev au inregistrat cresteri puternice.

Marti, indicele UX al bursei este in coborare cu aproape 2%, iar randamentul obligatiunilor ucrainene in dolari cu maturitatea in 2023 a crescut cu 0,17 puncte procentuale, la 9,42%.

Noul guvern ar trebui sa fie format in cea mai mare parte din tehnocrati si ar trebui sa fie evitate "cotele politice" de reprezentare, a declarat un membru al Consiliului Maidan, care reprezinta protestatarii, citat de Bloomberg.

Luni, parlamentul ucrainean l-a demis pe guvernatorul bancii centrale, Ihor Sorkin, care a fost inlocuit cu Stepan Kubiv, fost presedinte al bancii VAT Kredobank din Liov. Noul guvernator intentioneaza sa invite la Kiev o misiune a FMI, potrivit presei locale.

Ucraina are nevoie de finantare externa de 35 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, pentru a evita intrarea in incetare de plati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grivna ucraineana, #devalorizare grivna , #Stiri International