Gruparea Statul Islamic detine controlul asupra petrolului din estul Siriei

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:13
1345 citiri
Gruparea Statul Islamic detine controlul asupra petrolului din estul Siriei

Insurgentii din gruparea Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra principalelor campuri petrolifere si de gaze naturale din provincia Deir Ezzor, in estul Siriei, a anuntat vineri organizatia nonguvernamentala Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Gruparea Statul Islamic, care a anuntat luni infiintarea unui "califat" pe teritoriile ocupate in Siria si Irak, "a preluat controlul asupra campului petrolifer Al-Tanak, situat in zona desertica Al-Chouaitam, din estul provinciei Deir Ezzor", a anuntat, joi seara, OSDH.

Al-Tanak era ultimul dintre marile campuri petrolifere din regiune ce nu se afla sub controlul islamistilor, care au desfasurat actiuni pentru a-l ocupa dupa retragerea combatantilor rivali din cadrul Frontului Al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, potrivit Mediafax.

Un singur camp petrolifer din Siria nu se afla in prezent sub controlul gruparii Statul Islamic. "Campul petrolifer Al-Ward este controlat de membri unui trib si produce doar 200 de barili pe zi, ceea ce nu inseamna mare lucru", a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH.

Statul Islamic a preluat joi controlul asupra campului Al-Omar, unul dintre cele mai mari din Siria, unde productia era de 10.000 de barili pe zi, iar insurgentii au cucerit aproape in intregime provincia Deir Ezzor, bogata in zacaminte de petrol.

Razboiul intre insurgentii din gruparea Statul Islamic (SI) si miscarile rebele, anterior unite impotriva regimului condus de Bashar al-Assad, a inceput in ianuarie, dupa ce SI a fost acuzata de tendinte hegemonice si de comiterea unor atrocitati impotriva civililor, militantilor si rebelilor sirieni.

Insurgentii din Statul Islamic au fost alungati din provincia Alep, din nordul Siriei, si s-au retras in februarie in provincia Deir Ezzor. Factiuni din cadrul gruparii au lansat insa o ofensiva la 30 aprilie si au preluat controlul asupra mai multor localitati din regiunea cu bogate zacaminte de petrol din estul Siriei.

#campuri petroliere Siria, #gaze naturale Siria , #Stiri International