Grupul Templeton - optimist privind perspectivele actiunilor din pietele emergente

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 16:43
1233 citiri
Grupul Templeton - optimist privind perspectivele actiunilor din pietele emergente

Templeton Emerging Markets Group, din care face parte si administratorul Fondului Proprietatea, este in general optimist cu privire la perspectivele pe termen lung ale actiunilor din pietele emergente si din cele de frontiera, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investments.

"In opinia noastra, fundalul economic al multor piete emergente si de frontiera este mai puternic decat cel existent in multe piete dezvoltate. Desi cifrele estimate privind cresterea economica a pietelor emergente in 2012 au scazut in ultimele luni, acestea raman, in general, mult mai bune decat estimarile pentru pietele dezvoltate.

Mai mult, spre deosebire de pietele dezvoltate, multe dintre pietele emergente si cele de frontiera mai au inca un spatiu amplu pentru stimulare fiscala si monetara. Desi cresterea slaba din pietele dezvoltate ar putea fi transmisa pietelor emergente, in special prin declinul comertului mondial, aceasta influenta ar putea continua sa fie compensata in pietele emergente de investitii mai mari si de o crestere a cererii interne", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

"Noi credem ca perspectivele puternice de crestere de pe multe dintre pietele emergente nu sunt in prezent recunoscute in evaluarile care le prezinta, aproape de sfarsitul anului, in urma pietelor mondiale, in unele cazuri la o distanta semnificativa", a adaugat Mobius.

Masuratorile analizelor de investitii ale Templeton, bazate pe fundamente, companie cu companie, au condus la identificarea multor companii care pot oferi perspective atractive de investitie pe termen lung.

"Doua teme specifice legate de investitii ne sunt evidente: consumatorii si materiile prime. Tema consumatorului apare din faptul ca, in numeroase piete emergente, consumatorii devin din ce in ce mai bogati in timp ce politica macroeconomica a tintit din ce in ce mai mult trecerea de la modele bazate pe export la unele bazate pe cerere interna.

Tema materiilor prime reflecta asteptarile noastre in privinta unei cresteri puternice a cererii de materii prime hard si soft, pe masura ce pietele emergente se industrializeaza, se imbogatesc si cresc investitiile in infrastructura, fapt care inclina balanta intre cerere si oferta pentru astfel de produse in favoarea producatorilor.

In termeni regionali, am gasit oportunitati in multe piete, dar suntem in mod deosebit de incantati de potentialul pe care il descoperim in pietele de frontiera, in special in Africa", a spus Mobius.

Templeton estimeaza ca economia chineza va arata o crestere ceva mai puternica in 2013 decat in 2012, pe masura ce politicile de stimulare isi fac efectul in sistem.

Ca urmare a tranzitiei de putere de la sfarsitul anului 2012, Templeton anticipeaza ca autoritatile sa continue sa repozitioneze economia chineza spre o mai mica dependenta de exporturi si investitii si o mai mare dependenta de cererea interna.

Eforturile pentru a inclina activitatea dinspre industriile cu valoare adaugata redusa si cele mari consumatoare de forta de munca spre activitati cu tehnologie mai inalta vor continua pe masura ce nivelul salariilor creste si forta de munca din China devine mai educata.

"Trecand la alte piete emergente si de frontiera importante din intreaga lume, reformele economice anuntate in India, in cazul in care sunt duse pana la capat, ar putea elibera economia indiana de unele dintre blocajele administrative care au ingreunat activitatea.

Brazilia a dat semne de adoptare a unor politici menite sa puna mai multi bani in mainile populatiei cu venituri reduse, ceea ce ar trebui sa imbunatateasca industriile orientate catre consum. De asemenea, industria resurselor minerale ar putea beneficia de pe urma activitatii in crestere a Chinei si a cererii de materii prime.

In Rusia, planurile de a exploata resursele naturale abundente din provinciile de est in scopul de a deservi piata chineza ar putea stimula cresterea in ambele tari. Nu in cele din urma, anumite piete de frontiera, in special din Africa sub-sahariana, au inregistrat progrese in materie de reforma economica si liberalizare a pietei, care s-au dovedit surse aditionale de crestere economica', a mai precizat Mark Mobius.

#actiuni piete emergente, #crestere piete emergente, #prognoze economice Templeton, #prognoze Mark Mobius , #Stiri International