Guvernul da unda verde imparatului Japoniei sa renunte la tron. Va fi prima abdicare in 200 de ani

Vineri, 19 Mai 2017, ora 08:49
988 citiri

Guvernul japonez a aprobat, vineri, proiectul de lege care va permite imparatului Akihito sa-i cedeze functia fiului sau, Naruhito, in ceea ce ar reprezenta prima abdicare a unui ocupant al Tronului Crizantemei in ultimii 200 de ani.

Proiectul acestei legislatii speciale, care va modifica actuala lege imperiala ce impiedica abdicarea, a fost aprobat intr-o reuniune a cabinetului premierului Shinzo Abe, informeaza agentia EFE.

Legea va fi trimisa, tot vineri, Parlamentului nipon, unde Executivul spera sa o vada aprobata fara obstacole majore la jumatatea lunii iunie.

Dupa aprobarea acesteia, retragerea lui Akihito va fi prima din Japonia de la cea a imparatului Kokaku in 1817.

Guvernul nipon considera ca momentul potrivit pentru abdicare ar fi in decembrie 2018, cand conducatorul tarii implineste 85 de ani si incheie trei decenii ca sef de stat.

Noua legislatie a fost elaborata special pentru Akihito, pentru a preveni viitoare abdicari, date fiind problemele cu care se confrunta familia imperiala in plan succesoral.

Aceste probleme s-au vazut scoase in evidenta chiar in urma cu trei zile, atunci cand printesa Mako, in varsta de 25 de ani si nepoata a lui Akihito, a anuntat ca se va casatori cu un coleg de universitate, ceea ce o va face sa-si piarda statutul sau regal.

Pe langa faptul ca nu permite abdicarea, legea din 1947 care reglementeaza casa imperiala a eliminat asa-numitele ramuri colaterale, astfel incat toate femeile care se nasc in cadrul casei isi pierd statutul regal prin casatoria cu un om de rand, ceea ce de atunci a redus substantial numarul membrilor sai.

Anul 2016 a fost martorul unui eveniment istoric si surprinzator in Japonia: Akihito, singurul monarh din lume cu titlul de imparat, le-a marturisit concetatenilor sai ca este obosit si ca ia in calcul posibilitatea de a renunta la tron, situatie problematica, dat fiind ca in Constitutia nipona nu se prevede abdicarea.

Intr-o interventie televizata calificata drept exceptionala si dupa 28 de ani de domnie pe Tronul Crizantemei, imparatul Japoniei s-a adresat natiunii in luna august, exprimandu-si ingrijorarea ca intr-o zi ar putea sa nu mai fie capabil sa-si indeplineasca rolul in calitate de simbol al statului, din cauza varstei sale inaintate si a problemelor de sanatate. Cu toate acestea, monarhul nipon a evitat sa se refere in mod explicit la abdicare sau cand anume va avea loc aceasta, deoarece o astfel de decizie implica proceduri politice si juridice specif ...citeste mai departe despre "Guvernul da unda verde imparatului Japoniei sa renunte la tron. Va fi prima abdicare in 200 de ani" pe Ziare.com

#abdicarea imparatului Akihito, #proiect lege abdicare imparat , #Stiri International