Guvernul de la Budapesta face un pas inapoi: Universitatea lui Soros si-ar putea continua activitatea

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 22:28
2950 citiri

Guvernul ungar a facut cunoscut miercuri ca exista o cale ca universitatea infiintata de miliardarul american de origine ungara George Soros sa-si continue activitatea.

Laszlo Palkovics, secretar de stat in Ministerul Educatiei ungar, a afirmat intr-o declaratie publicata miercuri pe site-ul de stiri HVG.hu ca Universitatea Central-Europeana va putea emite diplome daca va extinde contractul de licenta la aripa sa din Ungaria pentru a putea preda cursuri.

Decizia a fost luata in urma protestelor din noaptea de luni spre marti de la Budapesta fata de o noua lege ungara ce ar putea determina Universitatea Central-Europeana (CEU) din capitala ungara sa-si inchida portile, relateaza Reuters.

Presedintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea. Noile reglementari includ standarde pe care Universitatea Central-Europeana nu le intruneste, precum existenta unui campus in tara de origine a institutiei de invatamant, in acest caz SUA, si incheierea unui acord bilateral de sprijin din partea guvernului american.

CEU, cu predare in limba engleza, s-a deschis la Budapesta in 1991, avand ca scop raspandirea ideilor de democratie si liberalism in regiune dupa caderea comunismului si sfarsitul Razboiului Rece. Universitatea este finantata de miliardarul american de origine ungara George Soros, tinta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Guvernele SUA, Germaniei si Frantei, alaturi de organizatii precum Asociatia Internationala a Universitatilor au criticat decizia care ar putea duce la inchiderea CEU.

Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei sa suspende legea anti-SorosUE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-Soros, care vizeaza universitatea fondata de acestaProtest de amploare la Budapesta, impotriva legii anti-Soros: zeci de mii de oameni au iesit in stradaIn ciuda protestelor, Parlamentul Ungariei a adoptat legea anti-SorosUniversitatea din Bucuresti cere Budapestei sa lase in pace universitatea finantata de SorosMars de solidaritate cu Universitatea lui Soros din Ungaria, la BucurestiKelemen Hunor il critica pe Viktor Orban, dupa votarea legii care ar putea inchide universitatea lui Soros din UngariaPrimarul Falca ofera universitatii lui Soros sa se mute de la Budapesta la AradPrimarii PNL din Ardeal se intrec sa invite universitatea lui Soros sa se mute in Romania ...citeste mai departe despre "Guvernul de la Budapesta face un pas inapoi: Universitatea lui Soros si-ar putea continua activitatea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#universitate Soros Budapesta, #lege anti Soros Ungaria, #Guvern Ungaria lege anti Soros , #Stiri International