Guvernul May sufera a doua infrangere in Camera Lorzilor: Brexit se face cum vrem noi!

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:03
794 citiri
Guvernul May sufera a doua infrangere in Camera Lorzilor: Brexit se face cum vrem noi!
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul britanic a suferit, marti, o noua infrangere in Camera Lorzilor, ai carei membri s-au pronuntat in favoarea unui vot decisiv in Parlament asupra acordului final cu UE cu privire la Brexit.

Practic, Camera superioara a Parlamentului britanic a comunicat astfel Guvernului UK ca Brexit-ul se face doar dupa ce intelegerea cu UE va fi votata si de lorzi, si de membrii Camerei Comunelor.

Lordul Heseltine, un fost vicepremier, care a votat in favoarea acestui amendament, a subliniat ca Parlamentul trebuie sa fie "custodele suveranitatii nationale", relateaza BBC News.

In replica, Guvernul s-a declarat "dezamagit" de vot (366 de voturi la 268) si a anuntat ca va cauta sa anuleze acest amendament votat de lorzi, atunci cand proiectul de lege cu privire la declansarea Brexit va fi trimis in Camera Comunelor, unde conservatorii condusi de premierul Theresa May detin majoritatea.

Amintim ca Executivul May a suferit prima infrangere in Camera superioara a Parlamentului britanic pe tema garantarii drepturilor cetatenilor Uniunii Europene.

Citeste detalii despre prima decizie nefavorabila Guvernului din Camera Lorzilor:

Drepturile europenilor din Marea Britanie vor fi respectate dupa Brexit. Planul lui May, blocat in Camera LorzilorIn ciuda infrangerii din Camera Lorzilor, Theresa May merge mai departe cu declansarea BrexitGuvernul britanic vrea sa ignore votul pentru drepturile europenilor din UK. May vrea un Brexit total

In urma unei dezbateri de trei ore, lorzii au amendat, marti seara, textul legii astfel incat prevederile acordului cu privire la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana sa fie supus unor voturi separate in ambele Camere ale Parlamentului.

Proiectul urmeaza sa fie trimis in Camera inferioara a Legislativului, pentru a fi examinat de parlamentari, care au respins deja indemnul in vederea includerii clauzei "votului valabil" in text, apreciind ca garantiile verbale oferite de Guvern in acest sens sunt suficiente.

Lordul Pannick, consilier al reginei, care a sustinut amendamentul, a declarat ca acesta va permite Parlamentului sa exercite un anumit "control" asupra divortului de UE.

"Parlamentul ar trebui sa hotarasca daca prefera (o iesire) fara un acord sau acordul oferit de UE", a subliniat el.

"Acest lucru va garanta ca Guvernul va veni inapoi in ambele Camere si va cere sa fie aprobat rezultatul negocierilor", a argumentat el.

Insa Lordul Bridges, secretar al Guvernului, a declarat ca, odata invocat Artico ...citeste mai departe despre "Guvernul May sufera a doua infrangere in Camera Lorzilor: Brexit se face cum vrem noi!" pe Ziare.com

#Camera Lorzilor vot Brexit , #Stiri International