Guvernul SUA ar putea ramane fara buget dupa 30 septembrie

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:11
833 citiri
Guvernul SUA ar putea ramane fara buget dupa 30 septembrie

Camera Reprezentantilor din Congresul SUA a respins in mod neasteptat proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal dupa 30 septembrie, cand se incheie anul fiscal, aripa conservatoare a Partidului Republican cerand scaderea semnificativa a sumelor alocate de la buget.

Rezultatul surprinzator al votului reprezinta o noua gafa pentru liderii republicani din Camera, care nu reusesc sa tina sub control aripa conservatoare a partidului. Republicanii au dat asigurari, inainte de programarea votului, ca legea va trece de Camera, transmite Reuters.

Anul fiscal se incheie pe 30 septembrie, iar Congresul este in vacanta saptamana viitoare. Proiectul respins miercuri viza functionarea Guvernului in conditii normale pana pe 18 noiembrie.

Conservatorii, apropiati miscarii Tea Party care militeaza pentu scaderea defiitului bugetar prin reducerea cheltuielilor guvernului federal, au votat in repetate randuri in ultimii ani in afara liniei partidului.

Incidentul ar putea clatina din nou increderea investitorilor si a populatiei in liderii de la Washington, dupa disputele dure din acest an din Congres privind deficitul si plafonul datoriei de stat.

Guvernul era sa ramana fara buget in aprilie din cauza disputelor din Congres, iar in august neintelegerile dintre politicieni au adus Trezoreria la marginea intrarii in default (incapacitate de plata).

Liderii republicani au declarat ca vor gasi o solutie pentru trecerea proiectului de cheltuieli, pentru a nu bloca activitatea guvernului.

Miercuri seara, o comisie din Congres a apropat o masura care va permite Camerei sa reprogrameze de urgenta votul, insa nu este clar cum va fi modificat proiectul pentru a atrage mai multi congresmeni.

Proiectul a picat cu 195 de voturi pentru si 230 impotriva, 48 de republicani conservatori alaturandu-se democratilor in randurile opozitiei. Numai sase democrati au votat pentru.

Democratii sunt nemultumiti ca Partidul Republican a reusit sa impuna scaderea cu 1,5 miliarde de dolari a subventiilor pentru dezvoltarea de automobile electrice, masura menita sa reduca deficitul creat de cresterea costurilor legate de dezastre naturale.

Pentru a atrage mai multi democrati de partea lor, republicanii ar putea renunta la aceasta masura, insa o astfel de strategie i-ar indeparta si mai mult pe conservatori.

#guvern sua, #buget , #Stiri International