Hackerii care i-au vizat pe Merkel si Clinton l-au luat in vizor pe Macron. Ar avea legaturi cu Moscova

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 11:33
2572 citiri
Hackerii care i-au vizat pe Merkel si Clinton l-au luat in vizor pe Macron. Ar avea legaturi cu Moscova
Foto: Arhiva Pixabay

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, favorit la castigarea alegerilor prezidentiale din Franta, a fost vizata de atacuri informatice lansate de o grupare despre care unii experti spun ca are legaturi cu serviciile militare ruse de informatii GRU.

Feike Hacquebord, cercetator la compania de securitate informatica din Japonia Trend Micro, a declarat ca are dovezi ca un grup de hackeri cunoscut ca Pawn Storm sau APT28 a vizat echipa de campanie a lui Macron cu e-mailuri virusate si a incercat sa instaleze virusi si programe de supraveghere pe site-ul candidatului En Marche!, relateaza Reuters.

Potrivit sursei citate, exista indicii care leaga atacurile vizand campania lui Macron cu cele de anul trecut, care au vizat serverele Partidului Democrat din SUA. Expertul a avertizat ca tehnici similare au fost folosite si in cazul partidului cancelarului german Angela Merkel, in aprilie si mai 2016.

Hacquebord a precizat ca Pawn Storm a lansat atacurile de pe computere din Franta, Marea Britanie si alte tari, in martie si aprilie.

Rusia a negat orice implicare in atacurile care au vizat campania lui Macron.

Experti in securitate spun ca Pawn Storm este cunoscut pentru ca nu publica imediat documentele furate, astfel ca, daca grupul a obtinut informatii compromitatoare despre Macron, probabil ca acestea nu vor fi postate online la timp pentru a influenta al doilea tur de scrutin al alegerilor. Exista, insa, riscul ca Pawn Storm sa incerce sa ii submineze presedintia, daca va castiga.

Un purtator de cuvant al Agentiei pentru securitate informatica a Guvernului francez, ANSSI, a confirmat ca atacurile au avut loc, dar a refuzat sa precizeze daca in spate se afla un grup cu legaturi cu Rusia.

Echipa de campanie a lui Macron nu a comentat informatiile.

In campania electorala, Macron, un proeuropean convins, a criticat politica externa a Moscovei. In turul doi al alegerilor prezidentiale, el o va infrunta pe candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen, care ia credite de la banci ruse si care a pledat pentru politici pro-Kremlin.

Pawn Storm, unul dintre cele mai vechi grupuri de spionaj informatic din lume, este cunoscut si ca APT 28, Fancy Bear, Sofancy sau Strontium. Potrivit companiei de securitate online CrowdStrike, grupul ar fi asociat cu agentia de informatii a armatei ruse GRU.

Si alte companii de securitate informatica, precum Dell SecureWorks, FireEye sau ThreatConnect, au identificat legaturi ale hackerilor cu Guvernul rus.

A ...citeste mai departe despre "Hackerii care i-au vizat pe Merkel si Clinton l-au luat in vizor pe Macron. Ar avea legaturi cu Moscova" pe Ziare.com

#atacuri hackeri rusi campanie Macron , #Stiri International