Hai inapoi? Despre migratie si razboiul romano-roman

Vineri, 18 August 2017, ora 17:44
741 citiri
Hai inapoi? Despre migratie si razboiul romano-roman
Foto: Arhiva Pixabay

In timp ce o ambarcatiune plina de refugiati irakieni navigand in Marea Neagra sub pavilion turcesc era interceptata in largul coastei romanesti, premierul Tudose lansa o invitatie de repatriere romanilor plecati.

Astept demult chemarea de acasa. Ce poate fi mai natural decat apelul onest al celor care-si cauta fiii ratacitori si ar vrea sa-i si recupereze, stiindu-i capabili sa-si scoata tara din mizerie. Dar invitatia premierului Tudose e cam putina. Si cam tardiva.

"Am convingerea ca romanii aflati la munca peste granite au de ce sa se intoarca acasa, iar experienta si cunostintele acumulate in strainatate sunt bine primite in domeniile dumneavoastra. Va asteptam cu drag inapoi acasa si avem incredere ca impreuna putem contribui la o Romanie mai buna!", afirma seful Guvernului, pe pagina sa de Facebook.

Reactia mea spontana? M-am minunat. M-am bucurat. "In fine", mi-am zis, o "invitatie memorabila". La trei decenii dupa apelul la repatriere a cehilor si slovacilor, lansat de Vaclav Havel, se incumeta si un demnitar roman, poftim, fie el chiar PSD-ist, sa incerce marea cea rece cu degetul de la picior.

Apoi, insa, m-am asezat mai stramb ca sa gandesc mai drept. Mi-am amintit ca au mai fost, din cand in cand, chemari de-acasa. Lipsite insa de substanta.

Ca om nascut pe meleaguri romanesti, alungat, ca iubitor al libertatii si ca minoritar, din patria sa cotropita de national-comunism si integrat intr-o tara occidentala care l-a primit ca si cum n-ar fi fost strain, mi-am vazut reaprinzandu-se, in 1990, sperantele.

Nerabdarea crescanda s-a transformat insa cu anii in Godot. Refularea a-nghitit nadejdea in strigatul de ajutor cerand celor nascuti in tara sau din cetateni romani sa uite vicisitudinile la care au fost supusi fara vreo vina. Si sa se intoarca spre a pune umarul la scoaterea Romaniei din mizerie si razboi civil. La pacificarea si reconstructia ei.

"Din mizerie? Fie!" vei exclama. "Dar din razboi civil?" "Da", voi insista, la randul meu. Face inca ravagii o conflagratie romano-romana care dureaza nu de azi, de ieri. In care tara s-a vazut aruncata de cand a acceptat sa renunte la democratie. Si care, dupa ultimul razboi mondial si dezastrul comunist, a continuat cu iliescism postcomunist, cu indecenta si ipocrizie ubicua, politizare fortata si crima organizata, cu o economie sufocata, coruptie generalizata, mancurtizare televizata, minciuna universalizata, mafie birocratizata si sfruntare hiperbolizata.

Intre victimele gr ...citeste mai departe despre "Hai inapoi? Despre migratie si razboiul romano-roman" pe Ziare.com

#Tudose romani revina acasa , #Stiri International