Harvey, Irma, Jose si Katia, patru uragane devastatoare, unul dupa altul - de ce se intampla?

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 19:01
1164 citiri
Harvey, Irma, Jose si Katia, patru uragane devastatoare, unul dupa altul - de ce se intampla?
Foto: nasa.gov

Formarea rara, unul dupa altul, in Oceanul Atlantic, a patru uragane de mare intensitate, care provoaca decese si pagube importante, intensifica dezbaterile stiintifice despre forta si frecventa de aparitie a acestor fenomene meteorologice extreme, informeaza AFP.

"In prezent avem trei uragane in Atlantic cu vanturi de peste 144 de kilometri pe ora, fapt care se intampla doar pentru a patra oara de la debutul masuratorilor meteorologice", a declarat vineri Phil Klotzbach, un cercetator de la departamentul de stiinte atmosferice din cadrul Universitatii Statului Colorado.

Puterea uraganelor este masurata cu ajutorul scarii Saffir-Simpson, care porneste de la categoria 1 - cea mai slaba - si ajunge pana la categoria 5, dedicata uraganelor deosebit de distrugatoare.

Irma, o uriasa depresiune atmosferica de marimea statului Texas, tocmai a lovit Cuba si se indreapta spre coasta de vest a Floridei. Irma oscileaza intre categoriile 4 si 5, cu vanturi sustinute ce ating viteze cuprinse intre 240 si 295 de kilometri pe ora. Jose, care avanseaza in siajul Irmei, dar putin mai la nord, este un uragan de categoria 4, potrivit datelor transmise de Centrul National American pentru Uragane (NHC).

Katia, care a avut mult timp statutul unui uragan, a fost in cele din urma retrogradata in categoria furtunilor tropicale, dupa ce a ajuns deasupra Mexicului. In urma cu 15 zile, partea sud-estica a statului Texas a fost pur si simplu acoperita sub trombele de apa aduse de uraganul Harvey.

Atunci cand Irma va lovi Florida, duminica dimineata, va fi pentru prima data in istorie cand doua uragane de categoria 4 se napustesc asupra Statelor Unite in timpul aceluiasi sezon al uraganelor, care incepe la 1 iunie si se incheie pe 30 noiembrie. Din punct de vedere statistic, septembrie este cea mai activa luna din sezonul uraganelor.

Dar este oare vorba despre ceva nou?

Ciclu activ incepand din anul 1995

Pentru Gabriel Vecchi, profesor de geofizica la Universitatea Princeton din New Jersey, aceasta intensa activitate ciclonica se explica probabil prin faptul ca "ne aflam incepand din 1995 intr-un ciclu activ in Atlantic", chiar daca nu toti anii care au trecut de atunci au cunoscut o activitate intensa.

Astfel, perioada dintre anii 2013 si 2016 a fost foarte calma, fapt ce se explica partial prin prezenta lui El Nino, curentul ecuatorial din Pacific.

Acest curent periodic, cald, produce un fenomen de "forfecare" a vanturilor, care dezamorseaza astfel proce ...citeste mai departe despre "Harvey, Irma, Jose si Katia, patru uragane devastatoare, unul dupa altul - de ce se intampla?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uragane devastatoare America cauze, #uragane America cauze , #Stiri International