Ianukovici, cautat pentru ucidere in masa. Care sunt "crimele" asupra economiei

Luni, 24 Februarie 2014, ora 12:06
2083 citiri
Ianukovici, cautat pentru ucidere in masa. Care sunt "crimele" asupra economiei

Pe numele fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, demis dupa protestele sangeroase din Piata Independentei, in timpul carora demonstrantii au fost impuscati de politie, a fost emis un mandat de arestare, au anuntat autoritatile de la Kiev.

Ministrul interimar de Interne Arsen Avakov, a anuntat, printr-un mesaj postat pe Facebook, ca a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Viktor Ianukovici pentru "uciderea in masa" a civililor, a anuntat Reuters.

Autoritatile de la Kiev au deschis o ancheta penala, iar un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.

Ianukovici se afla, conform ultimelor informatii, in zona rusofona a Crimeei

Dupa demiterea de sambata de catre Parlamentul ucrainean, Ianukovici nu a mai fost gasit, informatiile aratand ca ar fi in estul tarii.

Avakov a precizat ca fostul presedinte a plecat de la resedinta sa din Balaclava, din regiunea rusofona Crimeea catre o destinatie necunoscuta intr-un automobil insotit de unul dintre apropiatii sai.

Violentele care au avut loc saptamana trecuta in centrul Kievului s-au soldat cu 82 de morti si sute de raniti.

La o zi dupa ce Ianukovici a fugit, Parlamentul l-a numit ca presedinte interimar pe Oleksandr Turcinov, iar alegerile prezidentiale vor avea loc pe 25 mai.

Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru economie

Comisarul pentru politica externa al Uniunii Europene Catherine Ashton este asteptata luni la Kiev pentru a discuta cu autoritatile despre un program de sustinere a economiei Ucrainei pentru urmatorii doi ani, care se va ridica, conform ministrului interimar al Finantelor, Iuri Kolobov, la 35 de miliarde de dolari

Pe langa acest ajutor, Ucraina a propus si organizarea unei conferinte internationale la care vor participa UE, Statele Unite, FMI si alte organizatii financiare internationale, cu scopul de obtine fondurile necesare modernizarii si reformelor din tara.

"Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, este pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plati", a declarat Turcinov, denuntand guvernanta lui Ianukovici si a premierului sau, Mikola Azarov, care, in opinia sa, au "ruinat tara".

Pe langa asistenta economica pe care UE ar putea-o acorda Ucrainei, un alt ajutor a fost promis de SUA. Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a incurajat Ucraina sa inceapa discutiile cu Fondul Monetar Internartional despre un pachet de asistenta cat mai curand posibil.

In acelasi timp, Rusia, unde Putin incearca sa aduca Ucraina in uniunea fostelor state sovietice, a anuntat ca urmatoarea transa din imprumutul de 15 miliarde de dolari, convenit in decembrie, nu va fi acordata pana cand noul guvern nu va fi format.

Investitorii au inceput sa se retraga din Ucraina

Odata cu protestele violente din Kiev, investitorii au inceput sa se retraga in masa din Ucraina, ceea ce a dus la scaderi puternice pentru hrivna si la costuri de finantare aproape de maxime record.

Transa de 2 miliarde de dolari platita de Rusia guvernului ucrainean, parte a imprumutului de 15 miliarde de dolari convenit in decembrie, a avut efecte minime pe pietele financiare.

Astfel, costurile de finantare ale Ucrainei au scazut usor, timp de numai o ora, dupa incasarea transei de la Rusia. Obligatiunile guvernamentale cu maturitatea in luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la inceputul sedintei de tranzactionare de marti, insa au pierdut intreg castigul pe parcursul zilei si au inchis in scadere cu 0,2%, dupa ce autoritatile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piata Independentei din Kiev.

La inceputul anului, Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care ofera cele mai mici preturi.

Ucraina a cumparat in ultimii doi ani gaze din Polonia si Ungaria si era pe cale sa incheie un alt acord cu Slovacia, in incercarea reducerii dependentei de livrarile Rusiei, pe fondul tensiunilor generate de politica anterioara a Ucrainei de apropiere economica de Europa.

Autoritatile de la Kiev ar fi trebuit sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, dar presedintele Viktor Ianukovici a renuntat la acord in ultimul moment. In schimb, Ianukovici a incheiat in decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obtinut un imprumut de 15 miliarde de dolari si un discount la pretul gazelor.

Instabilitatea a afectat increderea populatiei in banci

Instabilitatea din tara a adus frica in randul cetatenilor, care au inceput sa isi retraga banii din unitatile bancare, in timp ce reprezentantii bancilor isi fac griji in legatura cu efectele pe care violentele din Kiev le vor avea asupra economiei fragile a Ucrainei.

Tensiunile din tara ii ingrijoreaza pe investitori de luni de zile, iar riscul incapacitatii de plata se intrevede la orizont in cazul in care Ucraina nu primeste rapid asistenta financiara.

Spre finalul anului trecut, Raiffeisen Bank International (RBI), prezenta si in Romania, a inceput sa negocieze vanzarea diviziei din Ucraina, in contextul planurilor de a obtine doua miliarde de euro pentru a restitui un ajutor de stat si pentru a respecta cerintele privind capitalul.

Pe langa Raiffeisen, Erste Bank s-a retras deja din Ucraina, iar Bank Austria analizeaza vanzarea diviziei Ukrsotsbank, cumparata in 2008.

In acelasi timp, efectele protestelor violente din Ucraina au fost resimtite si de cursul de schimb din Romania, care a urcat din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara.

Deprecierea leului a fostin linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, determinata de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.

#ianukovici acuzatie, #mandat arestare ianukovici, #acuzatii ianukovici , #Stiri International