Iata ce este o bomba cu hidrogen si cat poate fi de nimicitoare

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 16:55
1054 citiri

Coreea de Nord a anuntat, duminica dimineata, ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen. Exista temerea ca aceasta poate fi atasata noilor rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni.

Dar ce inseamna, de fapt, o bomba cu hidrogen, si care este diferenta intre aceasta si una atomica? Conform CNN, bomba cu hidrogen are o raza mult mai mare de actiune. In plus, este mult mai mica, insa mult mai nimicitoare.

Phenianul sustine ca a reusit sa produca o bomba cu hidrogen suficient de mica pentru a putea fi purtata de rachetele sale balistice intercontinentale.

Bombele cu hidrogen actioneaza prin fuziunea nucleilor de tritium si deuteriu (fuziunea fiind o reactie nucleara de contopire a doua nuclee usoare pentru a forma un nucleu mai greu). Se elibereaza astfel o cantitate mult mai mare de energie decat in cazul bombei atomice traditionale.

Diferenta dintre o bomba atomica obisnuita si una cu hidrogen este tipul de reactie. Bombele atomice elibereaza energia acumulata prin procesul de fisiune (fenomen spontan sau indus de scindare a unui nucleu atomic greu in mai multe produse cu mase cinetice foarte mari). Practic, atomii se dezintegreaza, ducand la eliberarea unei mari cantitati de energie.

Cele doua bombe atomice care au fost lansate in 1945 asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki au fost pe baza de uraniu, respectiv plutoniu.

Bombele atomice pe baza de plutoniu erau mari. Bomba lansata peste Nagasaki cantarea in jur de 4.700 de kilograme si avea un diametru de 1,5 metri, prea mare pentru a fi plasata pe o racheta balistica.

Testul de duminica al Phenianului vine la aproape un an de la al cincilea test nuclear al Coreei de Nord. Se crede ca atunci a fost testata o bomba de 10 kilotone. Se estimeaza ca ultimul test a fost pentru o bomba de 120 de kilotone.

Expertii spun ca e aproape sigur in prezent ca tara poate trimite o racheta balistica catre alte continente.

Phenianul sustine ca poate trimite o racheta balistica pana in SUA, insa aici parerile sunt impartite.

Kim Jong-un spune ca ultimul test al sau a fost preludiul unui tir cu rachete spre insula americana Guam

Apoi, nu este de ajuns sa detii un astfel de dispozitiv. Acesta mai trebuie sa-si atinga si tinta, un lucru deloc usor, mai arata sursa.

O provocare mare este aceea ca dispozitivul lansat sa nu se dezintegreze, sa fie distrus la reintrarea in atmosfera. De fapt, tocmai de aceea este nevoie de ani intregi de experimente.

#bomba hidrogen vs bomba atomica, #bomba hidrogen Coreea, #bomba hidrogen putere, #Coreea Nord test nuclear duminica , #Stiri International