Il vor extrada SUA pe Gulen, asa cum i-a cerut Erdogan lui Trump? Clericul anunta ca nu are de gand sa fuga

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 10:10
1169 citiri
Il vor extrada SUA pe Gulen, asa cum i-a cerut Erdogan lui Trump? Clericul anunta ca nu are de gand sa fuga
Foto:Facebook/Fethullah Gulen

Clericul Fethullah Gulen a declarat miercuri dimineata ca nu planuieste sa fuga din Statele Unite si ca va accepta o posibila decizie de extradare in custodia autoritatilor din Turcia, daca Washington va accepta cererea formulata de Ankara.

Gulen locuieste de aproape doua decenii in autoexil in Pennsylvania.

Acesta a dezmintit o serie de acuzatii venite in luna februarie din partea guvernantilor de la Ankare, care au sustinut ca clericul islamist se pregateste sa plece in Canada pentru a evita extradarea sa in Turcia.

Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen de orchestrarea puciului esuat din noaptea de 15-16 iulie 2016 impotriva regimului presedintelui Erdogan.

"Zvonurile nu sunt deloc adevarate. Daca Statele Unite cred ca este potrivit sa ma extradeze, atunci eu voi pleca spre Turcia", a declarat Gulen (79 de ani) din locuinta sa uriasa si aparata din muntii Pocono.

Ambasada Turciei de la Washington nu a comentat ultimele declaratii venite din partea lui Gulen.

Peste 240 de persoane au murit in urma puciului esuat, pentru care este acuzat clericul islamist Fethullah Gulen. Mii de soldati au participat la incercarea de puci in noaptea de 15-16 iulie 2016, au preluat controlul mai multor tancuri si avioane, au bombardat cladirea legislativului si au incercat sa-l rapeasca pe Erdogan.

Erdogan a declarat in luna mai ca va incerca pana la capat sa obtina extradarea lui Gulen, care neaga orice implicare in lovitura de stat esuata din Turcia.

Oficialii americani sustin ca desi Erdogan a formulat o cerere de extradare direct cu presedintele Donald Trump, diplomatii turci nu au prezentat destule dovezi pentru incriminarea clericului islamist la departamentul de Justitie.

Problema extradarii a generat tensiuni in ultimul an intre Washington si Ankara.

Gulen si-a exprimat speranta ca administratia republicana nu va permite extradarea sa, in special dupa demisia fostului consilier prezidential pentru securitate nationala, Michael Flynn, care a actionat in timpul campaniei electoarale si ca lobbyist "in beneficiul principal al guvernului turc", potrivit documentelor inregistrate la departamentul de Stat.

Clericul a precizat ca simte mila pentru Flynn, dar recunoaste ca fostul consilier pentru securitate nationala ar fi sprijinit cererea de extradare formulata de Ankara.

Fethullah Gulen a fost initial un aliat apropiat al presedintelui Erdogan si locuieste din 1999 intr-un autoexil din Pennsylvania. Adeptii sai gestioneaza o r ...citeste mai departe despre "Il vor extrada SUA pe Gulen, asa cum i-a cerut Erdogan lui Trump? Clericul anunta ca nu are de gand sa fuga" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fethullah Gulen extradare SUA, #Erdogan cerere extradare Gulen , #Stiri International