In 2016 se va putea calatori in spatiu cu un... montgolfier

Luni, 07 Iulie 2014, ora 15:40
1064 citiri
In 2016 se va putea calatori in spatiu cu un... montgolfier
Sursa foto: Huffington Post

Un veritabil montgolfier spatial pus la punct de compania World View este pe punctul de a-i permite 'oricui' - sau aproape oricui - sa calatoreasca in spatiu din 2016, semnaleaza The Huffington Post, potrivit caruia cucerirea spatiala se mai democratizeaza un pic dupa ce numai staruri ca Ashton Kutcher sau Tom Hanks isi puteau lua un bilet pentru a calatori cu 'SpaceShipTwo', al companiei Virgin Galactic.

Noul tip de aparat este cel putin atipic. Construit in 2011, acest sistem compus dintr-un urias balon de heliu atasat unei capsule va putea transporta sase pasageri si se va putea ridica la o altitudine de aproape 32 de kilometri, in stratosfera, in circa doua ore. Aceasta distanta va fi mai mult decat suficienta pentru a admira frumoasele rotunjimi ale Terrei.

Balonul se umple cu heliu pe masura ce urca pana ce atinge altitudinea dorita, apoi se dezumfla pe masura ce coboara, iar la circa 15 kilometri distanta de sol, o panza de parapanta uriasa intra in actiune pentru a garanta o aterizare lina.

Oricat de incredibil ar parea, acest montgolfier a efectuat cu succes, recent, primul sau zbor de incercare, dupa ce a obtinut acordul Agentiei federale americane a aviatiei in octombrie 2013. Chiar daca sistemul pus la punct de World View nu transporta decat o placa de 204 kilograme in locul capsulei prevazute, acest prim zbor este de bun augur pentru proiectele companiei.

World View va trebui sa concureze totusi cu un 'peste mare', Virgin Galactic, companie de turism spatial lansata in 2004 de Richard Branson, care tocmai a obtinut unda verde din partea Agentiei federale americane a aviatiei pentru a transporta turisti in spatiu.

Cat costa o calatorie cu montgolfierul companiei World View

Daca aparatul 'SpaceShipTwo' al lui Richard Branson si-a gasit deja clientii, printre care Justin Bieber si Leonardo Di Caprio, montgolfierul companiei World View are un argument solid: pretul. In timp ce Virgin Galactic propune zboruri pentru 250.000 dolari, cele ale World View nu vor costa 'decat' 75.000 dolari, ceea ce promite sa extinda cucerirea spatiala pentru un public mai 'modest'.

Pe de alta parte, daca 'SpaceShipTwo' va avea capul printre stele la aproape 100 de kilometri altitudine pentru o durata totala a calatoriei de circa trei ore, montgolfierul va propune o experienta mai putin ambitioasa ca distanta fata de Terra insa mai lunga, intrucat calatoriile vor dura intre cinci si sase ore.

Totusi, cei aproximativ 650 de clienti ai companiei de turism spatial a lui Richard Branson vor putea profita de acest voiaj iesit din comun de la sfarsitul anului 2014, in timp ce primele zboruri turistice propuse de World View nu sunt asteptate inainte de 2016, adauga The Huffington Post.

#calatorie spatiu, #World View , #Stiri International