In ciuda avertismentelor UE, Dodon a schimbat sistemul electoral in R. Moldova. PPE cere UE sa stopeze finantarea

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 12:14
876 citiri
In ciuda avertismentelor UE, Dodon a schimbat sistemul electoral in R. Moldova. PPE cere UE sa stopeze finantarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele moldovean Igor Dodon a promulgat, joi, legea privind trecerea la sistemul electoral mixt. Masura a fost luata in ciuda protestelor din Chisinau si criticilor venite de la Bruxelles.

"Cateva clipe in urma am promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit toti cetatenii Republicii Moldova cu aceasta ocazie. Consider ca incepe o noua fila in istoria moderna a Republicii Moldova. Vom munci in continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anuntate. Moldova are viitor!", a scris pe Facebook Igor Dodon.

Momentul este redat pe larg si de presa internationala, Associated Press, citata si de Washington Post, notand ca mii de oameni au protestat langa Parlamentul moldovean fata de aceasta schimbare in sistemul electoral.

Votul a fost unul covarsitor: 74-3 in favoarea schimbarii sistemului de vot pe liste de partid in cel mixt, care include coborarea pragului pentru ca aliantele politice sa intre in Parlament, crearea de noi circumscriptii si obligarea candidatilor sa-si declare bunurile. Comunistii au boicotat votul.

Cei circa 2.000 de protestatari au criticat lipsa dezbaterii publice inainte de vot si au promis ca vor iesi in strada si vineri. Au fost insa si sustinatori ai schimbarii, acestia argumentand ca politicienii vor putea fi mai usor trasi la raspundere si femeile din politica vor fi avantajate.

Potrivit noului sistem electoral, 50 de deputati dintre cei 101 ai Parlamentului vor fi alesi pe liste de partid, iar ceilalti 51 in circumscriptii uninominale, in timp ce numarul maxim de buletine pentru sectiile de votare din afara tarii va creste de la 3.000 la 5.000.

Anterior, Maia Sandu, liderul Partidului Actiune si Solidaritate, a declarat pentru Jurnal.md ca schimbarea sistemului electoral va deschide portile fraudarii.

"Exista riscul fraudarii alegerilor urmatoare, mai mult decat s-a intamplat pana acum, si exista riscul slabirii in continuare a partidelor, mai ales atunci cand vorbim despre innoirea clasei politice", a mai declarat liderul PAS, inainte de votul dat in Parlament.

Joi seara, Maia Sandu a revenit cu noi critici, sustinand ca prin schimbarea sistemului electoral controversatul Vladimir Plahotniuc se va perpetua la putere, iar socialistii vor indeparta tara de UE.

Expertii sustin ca sistemul mixt sau uninominal devantajeaza partidele de opozitie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare si mediatice insuficiente de a faca fata partidelor mari.

Iata conclu ...citeste mai departe despre "In ciuda avertismentelor UE, Dodon a schimbat sistemul electoral in R. Moldova. PPE cere UE sa stopeze finantarea" pe Ziare.com

#schimbare sistem electoral Moldova, #Igor Dodon sistem vot mixt Moldova, #proteste modificare sistem electoral Moldova, #PPE critici schimbare sistem vot Moldova , #Stiri International