In contextul atacului chimic din Siria, Assad sustine ca n-are alta optiune decat victoria

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 16:58
1017 citiri
In contextul atacului chimic din Siria, Assad sustine ca n-are alta optiune decat victoria
Foto: captura Youtube

Presedintele sirian Bashar al-Assad sustine ca nu are "alta optiune in afara victoriei" in razboiul civil din tara sa.

Intr-un interviu publicat joi, acesta apreciaza ca Guvernul ar putea sa ajunga la "rezultate" cu gruparile de opozitie care au participat recent la negocieri de pace, relateaza Reuters.

El pare ca a acordat acest interviu ziarului Vecernji List din Croatia inainte ca presedintele american Donald Trump sa-l acuze ca a depasit "multe, multe linii" prin presupusul atac cu gaz otravitor de marti.

Al-Assad nu a fost intrebat despre atacul chimic de la Khan Sheikhoun, un orasel din nord-vestul tarii, potrivit textului interviului publicat de agentia de stiri Sana. Guvernul a negat orice rol in acest sens.

Dupa mai bine de sase ani de conflict, liderul sirian pare inatacabil din punct de vedere militar in partea de vest a Siriei, unde si-a consolidat regimul cu ajutorul decisiv al armatei ruse si militiilor sustinute de Iran din regiune.

In interviul publicat joi, al-Assad isi reitereaza obiectivul infrangerii totale a insurectiei si refuzul federalizarii tarii, cautate de grupari kurde din nordul Siriei.

"Asa cum am spus acum ceva timp, avem o mare speranta, care devine si mai mare, iar speranta este cladita pe incredere, pentru ca fara incredere n-ar exista nicio speranta. In orice caz, nu avem vreo alta optiune in afara victoriei", spune el.

"Daca nu invingem in acest razboi, asta inseamna ca Siria va fi stearsa de pe harta. Nu avem de ales in acest razboi cu care ne confruntam si, de aceea, suntem increzatori, suntem perseverenti si suntem hotarati", afirma presedintele sirian.

Cel putin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii si 20 de femei, au fost ucise in presupusul atac chimic de marti.

Aliatii rusi ai Damascului spun ca aceste morti au fost provocate de raspandirea in atmosfera a unor gaze toxice de la un depozit de armament in care rebelii construiau armament chimic, dupa ce acesta a fost bombardat de fortele guvernamentale. Rebelii neaga aceste acuzatii.

Citeste si Marturiile supravietuitorilor atacurilor chimice din Siria: Cum cadeau bombele din cer si iadul care a urmat

Rebelii au lansat in ultimele saptamani doua dintre cele mai indraznete ofensive din ultima perioada. Ei au atacat Damascul si partea de nord a orasului Hama, aflata sub controlul Guvernului. Armata a anuntat ca ambele asalturi au fost respinse.

Al-Assad spune, referindu-se la aceste doua ofensive, ca "Opozitia care exista este o opoz ...citeste mai departe despre "In contextul atacului chimic din Siria, Assad sustine ca n-are alta optiune decat victoria" pe Ziare.com

#Al Assad victorie razboi Siria, #Al Assad razboi Siria, #atac chimic Siria , #Stiri International