In timp ce americanii se ocupa de Assad, Rusia si Iranul isi sporesc puterea in alta tara care ar putea deveni noua Sirie

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 11:51
2995 citiri
In timp ce americanii se ocupa de Assad, Rusia si Iranul isi sporesc puterea in alta tara care ar putea deveni noua Sirie
Foto: Arhiva Pixabay

Exista temeri ca Afganistanul ar putea deveni noua Sirie, e de parere Gul Ahmad Azami, senator afgan din provincia Farah. Si nu e singurul care gandeste astfel.

Iranul si Rusia slabesc cu pasi marunti, dar siguri puterea SUA in Afganistan, scrie Washington Post, impartasind opinia oficialilor americani si pe cea a celor afgani.

In timp ce Washingtonul era cu ochii pe Siria, unde a bombardat recent o baza aeriana, in replica la un atac chimic pus pe seama fortelor siriene, Moscova si Teheranul isi vedeau mai departe de intarirea legaturilor cu talibanii, pentru a slabi guvernul afgan, sprijinit de Occident, mai scrie publicatia.

Tensiunile deja existente din cauza Siriei nu fac decat sa se adanceasca intre Washington si Moscova, careia i se adauga Teheranul.

Oficialii locali isi dau seama de pericolul unei astfel de situatii, pentru ca sansele de a se ajunge la pace in regiune scad simtitor.

Ani buni tot ce au vrut Rusia si Iranul in Afganistan a fost o retragere a SUA. Acum, in situatia in care talibanii castiga teren si in absenta unei politici clare a Casei Albe vizavi de Afganistan, Iranul si Rusia incep sa intrevada aceasta posibilitate, ei aliindu-se cu insurgentii, pentru a scoate de la masa tratativelor SUA.

Vineri, Rusia va gazdui discutii la nivel inalt pe tema conflictului din Afganistan cu diplomati din Iran, Pakistan si China, a anuntat Kremlinul. Insa SUA inca nu au confirmat daca vor participa, arata publicatia.

Actiunile recente ale Rusiei si Iranului in Afganistan sunt menite sa submineze SUA si NATO, arata in februarie un comandant al trupelor americane in Afganistan, generalul John Nicholson Jr..

Nicholson sustine ca Rusia si Iranul coopereaza pentru a sprijini insurgentii talibani si ca acest comportament al Moscovei devine din ce in ce mai vizibil.

"Stim ca este un dialog (intre cele doua tari - n.red.). Stim ca exista o relatie intre Iran si Rusia" in Afganistan, a mai spus el. Iar despre Iran, care are granita cu Afganistanul, se stie ca sprijina direct talibanii, a mai spus acesta.

Rusia si Iranul joaca de ani buni un rol important in conflict. Daca la inceput au fost alaturi de SUA si politica lor anti-talibani, cele doua s-au coalizat ulterior, vazand in SUA o amenintare.

Iranul vrea sa-si redobandeasca influenta in regiune. Iar cu America acolo, nu poate avea tipul de influenta dorita, explica Mohammad Akram Arefi, profesor de politica la Universitatea Kateb din Kabul.

Rusia, pe de alta parte, c ...citeste mai departe despre "In timp ce americanii se ocupa de Assad, Rusia si Iranul isi sporesc puterea in alta tara care ar putea deveni noua Sirie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia Iran Afganistan, #SUA Afganistan, #Rusia Iran inarmeaza talibani, #insurgenti Afganistan ajutor Rusia, #miza razboi Afganistan , #Stiri International