Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 07:37
1123 citiri
Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole
Foto: Ziare.com

Olandezii sunt chemati la vot, miercuri, pentru a-si exprima optiunile in cadrul alegerilor parlamentare, iar rezultatul ar putea reprezenta o mare schimbare pentru tara, daca nu chiar si pentru continent.

Olandezii nu sunt atat de implicati de regula in procesul lor electoral, insa lucrurile s-au schimbat in ultima perioada, din cauza cresterii tot mai accentuate a formatiunii de extrema dreapta a populistului Geert Wilders, a unui conflict bizar cu Guvernul Turciei si a situatiei tot mai nesigure din Uniunea Europeana.

Toate acestea au facut ca oamenii sa urmareasca votul din acest an cu respiratia taiata, scrie Washington Post.

Cine este Geert Wilders si ce vrea

Wilders conduce Partidul pentru Libertate (PVV), care se pozitioneaza antiimigranti si este al doilea in preferinte in sondaje, cu 21,5 la suta, dupa partidul actualului premier Mark Rutte, VVD, care are circa 25 la suta.

"Wilders este raspunsul olandez pentru Trump, nu? Ar putea fi mai corect sa spunem invers: Trump este raspunsul american pentru Wilders", noteaza sursa citata.

Politicianul olandez a devenit cunoscut la nivel international ca fiind un critic al imigrantilor si al islamului, incepand cu anul 2004, atunci chiar primind amenintari cu moartea si avand nevoie de protectie permanenta din partea Politiei si locuind in imobile guvernamentale foarte sigure.

Este practic singura figura notabila a partidului sau, format in anul 2006, care a devenit o voce destul de puternica la ultimele alegeri din Olanda.

Wilders a tinut capul de afis al ziarelor inainte de vot, iar acum face parte dintr-un grup international mai larg, de populisti de dreapta, care i-ar putea include si pe Trump, Ukip din Marea Britanie, Frontul National din Franta si Alternativa pentru Germania.

Sefa FMI e ingrijorata de Europa, mai ales ca urmeaza alegeri in Franta, Germania si OlandaScenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva

PVV s-ar putea descurca bine in alegerile de miercuri, poate chiar sa castige cele mai multe voturi, insa cei mai multi oameni nu cred ca Wilders ar putea fi urmatorul prim-ministru olandez si chiar ar putea sa nu faca parte din Guvern.

Insa, chiar daca Wilders nu vorbeste in numele majoritatii cetatenilor olandezi, sunt inca multi care sunt de acord cu viziunile sale privind imigratia. Si, desi apartenenta la UE nu a fost o tema majora a acestor alegeri, cu toate ca liderul PVV sustine o iesire a tarii sale din Uniune, sond ...citeste mai departe despre "Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri parlamentare Olanda, #Geert Wilders alegeri Olanda, #Wilders antiimigratie Olanda, #Wilders antimusulmani Olanda , #Stiri International