Inflatia anuala din Marea Britanie a ajuns la 4,4%

Marti, 12 August 2008, ora 16:52
1170 citiri
Inflatia anuala din Marea Britanie a ajuns la 4,4%

In Marea Britanie, rata anuala a inflatiei a crescut cu 0,6 puncte procentuale in iulie, ajungand la 4,4%. Modificarea ratei se datoreaza scumpirii alimentelor, fapt care a scazut sansele unei reduceri a dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat, transmite Reuters. In iulie a fost inregistrata cea mai mare crestere a ratei anuale a inflatiei si cel mai inalt nivel din 1997, depasind cu mult tinta de 2% avuta in vedere de banca centrala a Marii Britanii.


Economistii apreciaza ca exista posibilitatea majorarii ratei dobanzii cheie in lunile urmatoare.


"Datele economice sunt foarte dezamagitoare si semnaleaza o crestere a presiunilor inflationiste", a declarat Philip Shaw, economistul-sef al Investec.


"In mod cert, unii membri ai Comitetului de Politica Monetara vor vota in favoarea cresterii ratei dobanzii, dar ne indoim ca vor obtine o majoritate", a mai adaugat acesta.


Banca Centrala a Marii Britanii a avut la dispozitie datele economice in sedinta de saptamana trecuta, cand a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 5%.


Noua prognoza trimestriala privind inflatia ce va fi publicata miercuri va indica aproape sigur inrautatirea perspectivelor pe termen scurt.