Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut la 0,8% in luna februarie

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 13:45
1729 citiri
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut la 0,8% in luna februarie

Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,8% in februarie 2014, comparativ cu luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.

Principalul motiv care a stat la baza mentinerii inflatiei in februarie a fost scaderea preturilor la energie, cu 2,2%. In schimb, preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari au crescut cu 1,5%, dupa un avans de 1,7% in ianuarie. De asemenea, preturile la servicii au crescut cu 1,3%, dupa o majorare de 1,2% luna precedenta.

Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul acestei luni ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja de deflatie, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum. O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.

Romania a inregistrat, in luna ianuarie, o rata anuala a inflatiei de 1,2%, depasind media din Uniunea Europeana (0,9%), conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Totodata, Romania si Estonia se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (ianuarie 2013 - decembrie 2013), cu un avans de 3,1% si, respectiv, 2,9%.

In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in ianuarie de 0,8%, stabila comparativ cu decembrie 2013.

Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri odata cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia si Estonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie zona euro, #rata inflatie zona euro, #inflatie Eurostat februarie , #Stiri International