Inflatia in zona euro a scazut in iulie la 0,4%, cel mai redus nivel din octombrie 2009

Joi, 31 Iulie 2014, ora 13:57
958 citiri
Inflatia in zona euro a scazut in iulie la 0,4%, cel mai redus nivel din octombrie 2009

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut in iulie la 0,4%, de la 0,5% in luna precedenta, potrivit unei estimari preliminare publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv la cel mai redus nivel din octombrie 2009.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la servicii - 1,3%. Bunurile industriale excluzand sectorul energiei au inregistrat o crestere zero, preturile la alimente, bauturi si tigari au scazut cu 0,3% in timp ce preturile la energie au inregistrat un declin de 1%.

In pofida scaderii din luna iulie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.

Banca Central Europeana a revizuit in jos prognozele de inflatie pentru zona euro pana in 2016, a anuntat in 5 iunie presedintele BCE, Mario Draghi.

Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in luna martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, in 2015 inflatia in zona euro ar urma sa ajunga la 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat estima anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% cat se prevazuse in luna martie.

#inflatie zona euro, #rata anuala inflatie, #preturi zona euro , #Stiri International