Internship-ul, intre cale spre succes si sclavagism modern

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 08:40
2310 citiri
Internship-ul, intre cale spre succes si sclavagism modern

Modelul stagiarilor inclusi in firme, banci, administratii publice locale sau centrale a generat de-a lungul timpului poteci nivelate catre succes pentru tineri absolventi, cateva scandaluri rasunatoare cu tenta sexuala si incredibile venituri pentru corporatiile si institutiile care au recurs la stagiari.

La acesta ora, internship-ul este un criteriu de selectie atat pentru stagiar, cat si pentru angajatorul sau, dar ridica inca multe probleme privind exploatarea tinerilor prin munca.

Peste un milion de tineri americani vor fi inregistrati la sfarsitul acestui an cu stagii complete de pregatire in cadrul diverselor institutii, organizatii si companii care au recurs la angajari temporare ale stagiarilor. Modul in care decurge in secolul XXI o stagiatura in America si pe alte meridiane este amplu reflectat intr-un reportaj al publicatiei The Economist.

Stagiari celebri

Tom Hanks a abandonat scoala pentru a devein stagiar la compania "Great Lakes Theatre Festival" din Cleveland. La varsta de 17 ani, Steven Spielberg a fost stagiar la studiourile Universal, moment in care le-a aratat producatorilor cateva scurt metraje realizate de el. A primit un contract de regizor pe 7 ani.

Monica Lewinski a ajuns stagiar la Casa Alba, perioada in care a avut o aventura cu presedintele Bill Clinton. Scandalul sexual a facut-o cunoscuta pe moment. Mimi Alford, o alta stagiara de la Casa Alba, i-a dedicat presedintelui Keneddy, pe langa orele de munca, si virginitatea ei. Este stagiatura o cale usoara spre celebritate? Hanks si Spielberg au avut talent, dar le-a luat un timp destul de lung pana a bifa statutul de star in dreptul lor. Lewinski a fost victima unor circumstante politice nelamutite, in timp ce Alford a dezvaluit aventura cu JFK la cateva decenii dupa moartea acestuia.

Acesta pentru simplul motiv ca "daca vorbesti, esti teminat!", sustine un student american, stagiar al unui fotograf celebru din industria modei. "Intreaga lume a modei s-ar prabusi fara stagiari. Nu suntem singurii neplatiti. Sunt absolventi de scoli de design care stau neplatiti cu lunile", explica stagiarul care a petrecut cateva luni carand trepiede, servind bauturi reci, calcand tinute si curatand toalete dupa terminarea sedintelor foto. Dar nu este singurul loc in care neplata vine odata cu acceptarea stagiaturii intr-o zona dominate de mirajul luxului sau al puterii.

Manualul stagiarului patriot

80 de pagini de indicatii pretioase pentru tinerii stagiari s-au scurs din biroul purtatorului de cuvant al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, catre presa.

"Doamnelor, nu ne faceti sa va reamintim ce calitati sunt intr-adevar necesare!" si "Nu vorbi cu presa! Adopta o atitudine pozitiva. Spune intotdeauna "Da"! Nu esti aici pentru aschimba lumea" sunt sfaturile calauzitoare din manualul pentru stagiarii din Congresul American.

Institutia numara anual aproximativ 6000 de stagiari care lucreaza fara vreun ban. La acestia se mai pot adauga stagiarii de la Casa Alba si cei Curtea Suprema. Numarul total al stagiarilor din structurile guvernamentale din Washington DC este estimat undeva la 20.000-40.000, prea putini dintre acestia fiind platiti. Conteaza? Nu prea. Aceasta pentru ca posturile pentru stagiari din Congres si in Special de la Casa Alba se dau in schimbul cotizatiilor grase din campaniile electorale.Michael Bloomberg, fostul primar al New Yorkului, a avut un numar total de 1500 de stagiari neplatiti atasati cabinetului sau. Cat timp acestia nu sunt tocmai singuri pe lume, nu pare o drama. Insa cand in Marea Britanie, gradul stagiarilor neplatiti din presa a atins 92%, incepi sa intelegi resortul care ii impinge pe afaceristi sa ofere slujbe temporare.

Pe pozitii favorabile

La celalalt pol, o stagiatura intr-o institutie bancara iti poate aduce in cont sume frumoase daca dovedesti pasiune in ceea ce faci. Unul dintre actualii traderi de marfa de la Bursa din Londra isi aduce aminte ca in primul an de stagiastura la Goldman Sachs si Morgan Stanley a primit 45.000 de lire sterline, la fel ca un angajat cu vechime minima.

La fel, companiile de audit Deloitte, Ernst & Young, KPMG sau PricewaterhouseCoopers, pun la bataie in acest an un total de 30.000 de locuri de stagiari pentru incepatori, conditiile financiare fiind destul de avantajoase. Dar acest lucru numai din cauza lipsei de personal din sectoarele audit si bancar inregistrata in ultimul deceniu.

In rest, platile la un nivel sub salariul mediu pe economie sau acordarea unei burse descolarizarea devenit o moneda de schimb intre angajatori si stagiari. Pentru angajatorii din toata lumea insa, aducerea stagiarilor reprezinta o buna economie in bugetul companiei, in conditiile in care taxele si cheltuielile salariale nu se ridica la nivelul celui unui angajat full time.

#stagiatura, #stagiari celebri, #selectie angajare, #stagiari neplatiti, #sclavagism, #nepotism congres american, #stagiatura casa alba, #scandaluri sexuale stagiari , #Stiri International