Intra in vigoare interdictia de calatorie impusa de Trump: Cine nu mai poate intra in SUA si care sunt exceptiile

Joi, 29 Iunie 2017, ora 11:01
1481 citiri
Intra in vigoare interdictia de calatorie impusa de Trump: Cine nu mai poate intra in SUA si care sunt exceptiile
Foto: Facebook/Donald J.Trump

Interdictia de calatorie revizuita a presedintelui american Donald Trump intra in vigoare, dupa ce a fost contestata in justitie, joi, la ora locala 20:00 (vineri, 6:00, ora Romaniei).

Cine poate intra in SUA?

Criteriul stabilit de Curtea Suprema este ca strainii sa aiba o relatie "credibila de bona fide" cu o entitate (o scoala sau un angajator, de exemplu) ori o persoana care traieste in America (un sot sau o sotie, de exemplu), relateaza CNN.

In cazul in care nu se poate stabili o astfel de relatie apropiata, persoanei respective i se impune o interdictie pe o perioada de 90 de zile daca provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen si Sudan ori de 120 de zile in cazul in care persoana respectiva este un refugiat, indiferent din ce tara provine.

Potrivit noilor reguli, trimise la misiunile din strainatate miercuri, solicitantii trebuie sa probeze ca au o relatie cu un parinte, sot ori sotie, fiu ori fiica, ginere ori nora, frate ori sora in Statele Unite, afirma un oficial de rang inalt din cadrul administratiei.

Aceste reguli nu au fost postate inca pe site-urile departamentelor de Stat sau Securitatii Interne (DHS) si pot fi modificate.

Organizatii pentru apararea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intentioneaza sa trimita joi cercetatori pe aeroporturi americane - precum Dulles si John F. Kennedy - sa monitorizeze evolutia si sa observe implementarea interdictiei in cazul in care apar dispute.

Cine este scutit

Inainte ca ordinul executiv sa fie oprit in tribunal, erau excluse de la interdictie si ar urma sa ramana excluse urmatoartele categorii: cetateni americani, detinatori de "green card" - adica rezidenti permanenti, detinatori de vize valabile, persoane cu dubla cetatenie, straini cu legaturi "bona fide" de familie, in domeniul educatiei sau afacerilor.

De asemenea, ordinul executiv permite sa se emita vize unor persoane care, de la caz la caz, pot fi excluse prin decizia DHS si Departamentului de Stat.

Un purtator de cuvant DHS, David Lapan, a confirmat pentru CNN ca ordinul revizuit al presedintelui "nu va afecta persoane care sosesc la portile noastre de intrare cu documente valide de calatorie".

"Profesionistii nostri din cadrul DHS se asteapta la business as usual la portile noastre de intrare in cadrul implementarii ordinului executiv din 6 martie", a adaugat el.

De ce a fost impusa interdictia?

Intentia ordinului a fost dezbatuta aprig in ultimele luni.

In campanie, candidatul T ...citeste mai departe despre "Intra in vigoare interdictia de calatorie impusa de Trump: Cine nu mai poate intra in SUA si care sunt exceptiile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interdictie calatorie Trump, #cize persoane America , #Stiri International