Intregul Parlament britanic a dat unda verde pentru Brexit. Ultimul pas e semnatura reginei

Marti, 14 Martie 2017, ora 00:32
1053 citiri
Intregul Parlament britanic a dat unda verde pentru Brexit. Ultimul pas e semnatura reginei
Foto: Ziare.com

Deputatii britanici au votat, luni, proiectul de lege care autorizeaza Guvernul sa declanseze Brexit-ul, la cateva ore dupa anuntul premierului scotian privind intentia de a cere un nou referendum privind independenta.

Aceasta aprobare in a doua lectura a trimis textul in fata Camerei Lorzilor, care urmeaza sa se pronunte, deschizand calea declansarii divortului de Uniunea Europeana de catre prim-ministrul Theresa May.

Deputatii au respins cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetateni europeni care traiesc in Regatul Unit. Ei au procedat la fel si cu cel de-al doilea amendament, care acorda Parlamentului ultimul cuvant in privinta acordului final cu Bruxelles-ul, 331 votand contra, fata de 286 in favoarea acestuia.

UPDATE 00:32 - Membrii Camerei Lorzilor au respins si ei cele doua amendamente si au eliminat astfel ultimul obstacol parlamentar din calea premierului Theresa May pentru a da startul negocierilor pentru "divortul de UE".

Primul amendament prevedea ca premierul nu ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca garanta apararea drepturilor cetatenilor UE. Impotriva lui au votat 274 de membri ai camerei superioare a Parlamentului si 135 pentru.

Al doilea amendament prevedea ca Parlamentul sa aiba votul decisiv asupra acordului propriu-zis de iesire din UE. A fost respins cu 274 de voturi impotriva textului la 118 pentru.

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de regina, probabil marti dimineata. Apoi, premierul Theresa May poate declansa oricand Brexit, insa purtatorul sau de cuvant a insistat ca termenul este sfarsitul lunii martie.

Premierul scotian vrea referendum pentru independenta fata de Marea Britanie

Premierul scotian Nicola Sturgeon a anuntat, luni, ca va cere Parlamentului din Edinburgh sa autorizeze organizarea unui nou referendum privind independenta fata de Marea Britanie.

Sturgeon a afirmat ca votul ar urma sa aiba loc cel mai devreme in toamna anului 2018 si cel tarziu in primavara anului 2019 si ca saptamana viitoare se va prezenta in fata Parlamentului scotian pentru a solicita aprobarea legiuitorilor pentru acest demers.

Potrivit premierului, cetatenii Scotiei trebuie sa aiba dreptul de a alege intre un Brexit dur si independenta tarii lor.

"Apreciez ca este important ca Scotia sa fie in masura ...citeste mai departe despre "Intregul Parlament britanic a dat unda verde pentru Brexit. Ultimul pas e semnatura reginei" pe Ziare.com

#deputati britanici autorizat Brexit, #declansare Brexit, #Marea Britanie iesire UE , #Stiri International