Investitiile, joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 12:25
1868 citiri
Investitiile, joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa
Sursa foto: The Economist

"O maimuta legata la ochi care arunca sageti pe pagina financiara a unui ziar poate alege portofoliul la fel de bine ca si un expert selectat cu grija", a scris Burton Malkiel, in 1973, in bestseller-ul sau "A Random Walk Down Wall Street".

Multi investitori au luat cunostinta de aceasta problema ridicata de Malkiel, profesor de economie la Universitatea Princeton. Unii chiar au contestat spusele sale, insa nu pentru ca le-au considerat exagerate, ci mai degraba pentru ca au fost prea modeste. Experimentul cu maimuta a dus la un portofoliu care nu doar a depasit alegerile unor investitori, dar a depasit si piata, conform The Economist.

O echipa condusa de Robert Arnott a realizat un studiu in care au fost selectate 100 de portofolii, fiecare avand, in mod echilibrat, cate 30 de actiuni emise de primele 1.000 de companii americane, din punct de vedere al capitalizarii. 94% dintre portofoliile alese la intamplare au avut evolutii mai bune decat actiunile celor 1.000 de companii. Similar, Andrew Clare, Nick Motson si Steve Thomas au ales, la intamplare, actiuni emise de companii americane, pentru a calcula zece milioane de indici bursieri. Aditional in experimentul lor, ponderea actiunilor in calcularea acestor indici a fost aleasa la intamplare. Aproape toti acesti "monkey indices" au avut randamente superioare comparativ cu indicele bursier de baza.

Aleg "maimutele" cele mai bune oportunitati de investitii?

Deoarece primatele par sa fi ales portofoliul de actiuni mai bine decat expertii, este tentant sa se spuna ca persoanele mai putin calificate ar putea face investitii mai bune decat cei cu o buna pregatire in domeniu. Totusi, nu este adevarat. Cel putin conform unui document publicat de Robert Clark, Annamaria Lusardi si Olivia Mitchell, in care se arata ca cei care au mai multe cunostinte financiare obtin castiguri mai mari din planurile de investitii pentru pensie.

Aici, autorii folosesc datele furnizate de o mare institutie financiara americana care ofera angajatilor printr-un portofoliu de 401.000 de dolari, un plan de investitii pentru pensie bine stabilit, in care sunt incluse diferite valori mobiliare. Studiul a luat in calcul datele privind investitiile si rezultatele obtinute de acesti angajati timp de zece ani. Pentru a putea masura legatura dintre veniturile obtinute de angajti si pregatirea lor din punct de vedere financiar, cercetatorii au trimis intrebari prin e-mail. Printre altele, acestia au fost intrebati daca estimeaza ca vor obtine peste 110 dolari, exact 110 dolari sau mai putin, daca vor depune 100 de dolari, timp de cinci ani, intr-un cont de economii cu o rata a dobanzii anuala constanta de 2%.

Clark si echipa au constatat ca, in timp ce angajatii cu cel mai bun scor in sondaj au portofolii mai volatile, nu se descurca cand trebuie sa ia in calcul diversificarea investitiilor. Mai mult, veniturile anuale ajustate in functie de riscuri obtinute de cei cu cunostinte solide in domeniul financiar sunt cu 130 de puncte de baza mai bune decat cele obtinute de persoanele mai putin pregatite.

Astfel, autorii sondajului au ajuns la concluzia ca "o mai buna pregatire financiara pare sa ajute oamenii sa investeasca mai profitabil", iar acesta poate fi un motiv pentru o "imbunatatire a cunostintelor financiare in randul populatiei"

Acest studiu, chiar daca este destul de convingator, nu contrazice, in mod clar, performanta superioara obtinuta de maimuta care arunca cu sageti. Cei mai bine pregatiti respondenti, reiese din studiu, au avut in portofoliu cu 11,5% mai multe actiuni decat ce mai putin pregatiti. Ar putea fi, pur si simplu, o concluzie care arata ca cei care sunt mai bine pregatiti detin mai multe actiuni, decat sa arate ca ei le-au selectat pe cele mai bune.

In timp ce autorii studiului presupun ca efectul pozitiv al cunostintelor financiare asupra veniturilor ar putea fi chiar mai bun daca investitorii ar avea la indemana un set mai complex de optiuni (institutia de la care s-au preluat datele a pus la dispozitia angajatilor optiuni restranse), si opusul este, de asemenea, plauzibil, daca se presupune ca si persoanele cu o mai slaba pregatire in domeniu ar fi putut alege, la intamplare, mai multe actiuni.

Dar responsabilizarea investitorilor prin cresterea cunostintelor in domeniu este o idee buna, in orice caz. Sondajele arata de multe ori o surprinzatoare lipsa de cunostinte financiare si despre cifre. Un raport al Eurobarometer, de exemplu, arata ca numai 56% dintre europeni pot calcula dobanda pe primul an a unui imprumut de 50.000 de euro cu o rata de 6% (si da, raspunsul este 3.000 de euro). Cu toate acestea, maimuta ce arunca cu sageti ar trebui sa fie un caz de mare ingrijorare.

#investitii financiare, #oportunutati investitii, #studiu investitii , #Stiri International