Iranul sustine ca are un nou avion de lupta si il va prezenta zilele urmatoare

Duminica, 19 August 2018, ora 14:58
840 citiri
Iranul sustine ca are un nou avion de lupta si il va prezenta zilele urmatoare
Foto: Arhiva Pixabay

Iranul va dezvalui in zilele urmatoare un nou avion de lupta si isi va imbunatati capacitatile balistice pentru a raspunde "amenintarilor" Israelului si Statelor Unite, dusmanii sai declarati, a anuntat ministrul Apararii, Amir Hatami.

"Prioritatea noastra este capacitatea balistica si trebuie sa o consolidam (...), avand in vedere eforturile depuse de dusmanii nostri in domeniul apararii antiracheta", a declarat Hatami intr-un interviu televizat sambata seara, conform agentiei iraniene de stiri Tasnim.

Programul balistic al Iranului este o problema spinoasa cu marile puteri, in special cu Statele Unite, dar Teheranul considera ca este crucial pentru capacitatile sale defensive intr-o regiune instabila, relateaza France Presse.

Potrivit lui Hatami, o demonstratie de zbor a noului avion de lupta va avea loc "de Ziua nationala a Industriei de Aparare" in Iran, care va fi miercuri.

El a spus ca programul de aparare al Iranului a fost motivat de amintirea atacurilor cu rachete a caror tinta a fost tara sa in timpul razboiului impotriva Irakului (1980-1988), precum si de amenintarile repetate ale Israelului si Statelor Unite, care reafirma ca "toate optiunile se afla pe masa" atunci cand este vorba de a trata cu Iranul.

"Am invatat in timpul razboiului (Iran-Irak) ca nu ne putem baza decat pe noi insine (...) si ca nimeni nu va arata mila pentru noi", a spus Hatami.

"Resursele noastre sunt limitate, dar ne perfectionam rachetele in functie de amenintarile si actiunile dusmanilor nostri, ca mijloc de descurajare sau ca riposta devastatoare", a adaugat el.

Tot sambata, marina militara iraniana a anuntat montarea pentru prima data pe o nava a unui nou sistem defensiv de productie interna. Potrivit agentiei de presa semi-oficiale Tasnim, preluata de Reuters, contraamiralul Hossein Khanzadi, comandantul marinei, a declarat ca testarea la tarm si pe mare a sistemului cu raza scurta de actiune Kamand s-a incheiat cu succes si va urma in curand montarea pe inca o nava.

Iranul a prezentat un nou avion de vanatoare, numit Qaher 313, in 2013, reaminteste Reuters. Unii experti si-au exprimat atunci rezerve fata de viabilitatea aeronavei, iar aviatia iraniana mai dispune doar de cateva zeci de avioane, fie rusesti, fie modele americane vechi achizitionate inainte de revolutia islamica din 1979.

Tensiunile militare dintre Iran si SUA in Golful Persic sunt in crestere, dupa ce presedintele Donald Trump a retras in mai partea americana din acordul in ...citeste mai departe despre "Iranul sustine ca are un nou avion de lupta si il va prezenta zilele urmatoare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iran avion lupta , #Stiri International