Italienii merg duminica la urne suparati din cauza imigrantilor, insa putini alegatori stiu adevarul despre acestia

Sambata, 03 Martie 2018, ora 23:00
1047 citiri

Doar 30% din italieni estimeaza corect numarul imigrantilor din tara lor, dupa o campanie electorala in care candidati de centru-dreapta, de extrema dreapta sau chiar populisti din Movimento 5 Stelle (Miscarea Cinci Stele) au promis sa expulzeze sute de mii de imigranti clandestini, relata AFP sambata, cu o zi inaintea alegerilor legislative.

Legal, in Italia isi au resedinta circa cinci milioane de straini, adica 8,3% din totalul populatiei de 60,5 milioane. Numarul lor este aproximativ egal cu al italienilor stabiliti in strainatate.

Dintre imigrantii legali, romanii sunt de departe cei mai numerosi: 23%; urmeaza albanezii (9%), marocanii (8%), chinezii (5,5%), ucrainenii (4,5%), filipinezii (3,3%), indienii (3%) etc. potrivit datelor Institutului Italian de Statistica (Istat). Cei mai multi dintre straini lucreaza in comertul cu amanuntul, in serviciile de ingrijiri la domiciliu si in agricultura.

Marea majoritate a italienilor au insa impresia ca alaturi de ei traiesc mai multi - chiar mult mai multi - straini, potrivit unui sondaj recent al institutului Eurispes.

Doar 30% din italieni stiu ca numarul rezidentilor straini cu acte in regula este de circa 8%.

Potrivit centrului de studii privind migratia Idos, imigrantii contribuie net intre 2,1 si 2,8 miliarde de euro la cheltuielile publice, deoarece media lor de varsta este sub cea nationala. Cotizatiile lor la sistemul de asigurari de sanatate si sociale depasesc cheltuielile pentru pensii sau ingrijirile medicale primite.

Mai putin exact se cunoaste situatia imigrantilor ilegali. Mai multe estimari indica aproximativ 500.000 carora fie le-au fost respinse solicitarile de azil, fie le-au expirat vizele.

In 2017, numai refugiatii sositi in Italia prin Libia au costat statul peste 4,2 miliarde de euro, potrivit datelor guvernului. Din aceasta suma, 18% a fost cheltuita pentru salvarea celor in pericol in Mediterana, 13% pentru asistenta sanitara si 65% pentru centrele de primire a azilantilor.

In 2013, in aceste centre traiau 22.000 de oameni; la sfarsitul lui ianuarie anul acesta, totalul se ridica la 182.000. Multe din structurile de primire sunt private, carora statul le ramburseaza 35 de euro pe zi pentru fiecare solicitant de azil gazduit.

Conditiile asigurate sunt foarte diferite: in unele centre azilantii beneficiaza gratuit de cursuri de italiana, primesc consiliere psihologica si pot participa la activitati de voluntariat; in altele, nu au ce face toata ziua si ajung ...citeste mai departe despre "Italienii merg duminica la urne suparati din cauza imigrantilor, insa putini alegatori stiu adevarul despre acestia" pe Ziare.com

#alegeri Italia, #imigranti Italia , #Stiri International