Japonia nu mai vrea sa depinda de "pamanturile rare" din China

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 11:55
2283 citiri
Japonia nu mai vrea sa depinda de "pamanturile rare" din China

Japonia va incheia un acord de parteneriat cu Kazahstanul, in vederea productiei de "pamanturi rare", un proiect menit sa reduca dependenta fata de metalele din aceasta categorie provenite din China.

Acordul ar putea fi semnat la inceputul lunii mai in Kazahstan, in timpul vizitei ministrului nipon al comertului si industriei, Yukio Edano, care ar urma sa aiba o intrevedere si cu presedintele kazah Nursultan Nazarbaev.

Potrivit Asahi Shimbun, cele doua tari vor construi o uzina in nordul Kazahstanului, pentru producerea de disprosiu , un metal care este folosit la fabricarea de motoare pentru vehicole hibride si electrice.

Extrem de cautate, "pamanturile rare" sunt un grup format din 17 metale, intre care lantanul, neodimul si ytriul, indispensabile pentru fabricarea de masini electrice, eoliene, ecrane plate sau hard-discuri.

Circa 95% dintre aceste metale sunt extrase in China, care a redus in ultimul an cotele de export, in scopul mentinerii preturilor la un nivel ridicat si pentru a determina companiile straine sa se stabileasca pe teritoriul sau. Cu toate acestea, China nu detine decat 37 la suta din rezervele planetare de 'pamanturi rare'.

La randul sau, Japonia incearca sa-si diversifice importurile de 'pamanturi rare', care in prezent provin din China in proportie de 90 la suta, si indeamna companiile sale sa reduca utilizarea acestor metale. Pe termen mediu si lung, guvernul nipon estimeaza o reducere cu 10.000 de tone a consumului anual de 'pamanturi rare' in Japonia, adica o scadere cu o treime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pamanturi rare, #cariere de piatra, #productie de automobile electrice, #Japonia parteneriat Kazahstan , #Stiri International