Japonia se pregateste de aprecierea yenului

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 18:47
1454 citiri
Japonia se pregateste de aprecierea yenului

Japonia intentioneaza sa cheltuiasca 4 trilioane de yeni, aproximativ 52 de miliarde de dolari, pentru a face fata unei aprecieri a yenului, care ar putea afecta exporturile statului asiatic si ar putea zdruncina cea de-a treia economie a lumii.

Guvernul va schimba 2 trilioane de yeni, pentru a stabiliza cursul valutar si pentru a stimula achizitiile straine, arata un document citat de Bloomberg.

Alte 2 trilioane de yeni vor fi alocate pentru a incuraja investitiile in centralele locale si pentru a contribui la angajarea unui numar mare de lucratori, mai arata un act obtinut de la doi oficiali guvernamentali, care au refuzat sa isi divulge numele.

Acestia nu vor sa fie identificati pentru ca planul nu este, inca, aprobat in mod oficial.

O apreciere a yenului de aproximativ 6% anul acesta a determinat guvernul sa isi revizuiasca strategia si sa aiba o abordare mult mai precauta asupra politicii monetare.

Autoritatile japoneze au oferit asistenta companiilor afectate de aprecierea monedei nationale si au impus costuri mai mici pentru achizitiile externe.

Japonia importa aproximativ 80% din necesarul de energie.

"Guvernul este constient de necesitatea atenuarii impactului cauzat de yenul prea puternic, dar raul a fost deja facut", spunea Takeshi Minami, economist-sef in cadrul Norinchukin Research Institute.

Acesta adauga ca autoritatile trebuie sa aprobe mai multe mijloace prin care sa opreasca aprecierea yenului, masuri care ar necesita, in opinia sa, mai multa cooperare din partea Bancii Nationale a Japoniei.

In raport cu dolarul, yenul a fost cotat la un curs de 76,78 yeni/dolar, in timp ce in raport cu euro, cursul se afla in jurul valorii de 106,16 yeni/dolari.

Cursul valutar a crescut pana la cea mai mare valoare inregistrata din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

#apreciere yen, #Japonia apreciere yen, #valoare yen , #Stiri International