Jean-Claude Juncker cere cresterea numarului de femei in Comisia Europeana

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 16:16
1180 citiri
Jean-Claude Juncker cere cresterea numarului de femei in Comisia Europeana

Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut cresterea numarului de femei care vor face parte din viitorul Colegiu al Comisarilor, in scopul de a evita respingerea sa de catre Parlamentul European daca nu este respectata paritatea femei-barbati, a indicat vineri anturajul sau, citat de AFP.

Din cei 28 de comisari ai actualului executiv comunitar, noua sunt femei. Or, acest echilibru este amenintat, deoarece candidatii propusi pana in prezent sunt barbati, a subliniat sursa.

Votul in PE privind candidatura lui Juncker va avea loc pe 15 iulie. Daca va fi aprobata, atunci Juncker se va angaja imediat in formarea echipei sale.

''Avand in vedere intentiile afisate de catre guverne, Juncker se teme ca in echipa sa ar putea fi doar doua sau trei femei cand va cere investitura echipei sale in octombrie in PE si ca ar putea fi revocat doar pentru nerespectarea principiului paritatii'', a declarat o sursa apropiata fostului premier luxemburghez.

Daca ajunge la conducerea executivului european, Juncker vrea sa aiba o echipa de comisari ''cu un parcurs politic national si european impresionant'', a afirmat ea intr-o declaratie pentru AFP.

Juncker nu exclude posibilitatea de a-i respinge pe candidatii care nu au profilul cerut

Jean-Claude Juncker nu exclude posibilitatea de a-i respinge pe candidatii care nu au profilul cerut. El le-a solicitat guvernelor sa-i prezinte o lista cu doi sau trei candidati, printre care sa existe obligatoriu o candidatura feminina, precum si o lista cu posturile revendicate, a precizat anturajul sau.

''Pentru moment, personalitatile prezentate sunt in principal barbati si echipa risca sa fie formata din 26 de barbati si doua femei, cu 10 candidati pentru un mare post economic'', a declarat ironic sursa apropiata fostului premier luxemburghez.

Tendinta a fost declansata odata cu numirea de catre Finlanda a fostului premier Jyrki Katainen, care asigura interimatul, in locul compatriotului sau Olli Rehn, in postul de comisar pentru afaceri economice si monetare, unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei Europene. Germania si Austria au venit si ele cu aceiasi comisari, amandoi barbati: Gunther Oettinger (energie) si, respectiv, Johannes Hahn (politica regionala).

Juncker doreste sa stopeze aceasta tendinta. ''Daca guvernele propun femei, candidatii lor vor avea sanse mai mari de a obtine un post de vicepresedinte si un portofoliu important'', a dat asigurari anturajul lui.

Fiecare candidat va fi supus unei examinari la trecerea prin Parlamentul European, care poate sa-i respinga inainte de votul de incredere pentru noua echipa in ansamblu a Comisiei.

#Juncker comisari, #comisari europeni , #Stiri International