JPMorgan, acuzata de retragerea ilegala a mai multor miliarde dolari

Joi, 27 Mai 2010, ora 12:56
1272 citiri
JPMorgan, acuzata de retragerea ilegala a mai multor miliarde dolari

Administratorii Lehman Brothers au atacat in instanta JPMorgan Chase, acuzand-o ca a retras ilegal de la banca falimentara active in valoare de mai multe miliarde de dolari cu cateva zile inainte ca aceasta sa se prabuseasca, transmite AFP, precizeaza Mediafax.

"In ajunulm

, JPMorgan s-a folosit de puterea ei de viata si de moarte pe care o avea asupra companiei de brokeraj (careia ii furniza servicii de compensare - n.r.), retragand active esentiale in valoare de mai ulte miliarde de dolari", se mentioneaza in plangerea introdusa in instanta de administratorii Lehman.

Documentul precizeaza ca JPMorgan a retras garantii 8,6 miliarde de dolari cu patru zile inainte de falimentul Lehman si fonduri lichide de cinci miliarde de dolari in ultima zi de activitate a bancii.

Totodata, plangerea acuza pe presedintele JPMorgan, Jamie Dimon, si pe alti directori ca au utilizat informatii confidentiale si s-au folosit de accesul privilegiat la Rezerva Federala si Trezoreria SUA pentru a afla ca autoritatile nu intentioneaza sa salveze banca.

"Nu numai ca JPMorgan a sustras mai multe miliarde de dolari, fonduri de care banca aflata in dificultate avea nevoie, dar a accelerat prabusirea ei refuzand posibilitatea unei administrari mai ordonate a creantelor", noteaza plangerea.

In plus, documentul subliniaza ca JPMorgan a amenintat Lehman ca va suspenda serviciile de compensare, vitale pentru activitatea bancii, presiune care a permis companiei acuzate sa incheie acorduri bilaterale foarte defavorabile pentru Lehman.

Falimentul Lehman Brothers, survenit in septembrie 2008, a reprezentat catalizatorul celei mai grave crize financiare dupa anii '30. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active, #faliment, #instanta, #jpmorgan, #lehman, #retragere , #Stiri International