Juncker cere Europei sa nu cedeze in fata cererilor SUA de a creste cheltuielile militare

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 10:29
911 citiri
Juncker cere Europei sa nu cedeze in fata cererilor SUA de a creste cheltuielile militare
Foto: Facebook/Jean-Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sustine ca Europa nu trebuie sa cedeze in fata cererilor SUA de a creste cheltuielile militare, pentru ca si dezvoltarea si asistenta umanitara pot fi considerate securitate.

"Acesta a fost mesajul american de multi, multi ani. Sunt impotriva (posibilitatii - n.red.) de a ne lasa impinsi", a spus Juncker intr-un discurs rostit in marja Conferintei de Securitate de la Munchen.

El a atras atentia ca Germania nu ar mai avea un surplus bugetar, daca va creste chetuielile de aparare la 2% din PIB, de la 1,22%, in prezent, relateaza Reuters.

"Nu imi place faptul ca prietenii nostri americani ingusteaza conceptual de securitate la armata", a atras el atentia, avertizand ca ar avea mai mult sens trasarea unei "politici moderne de stabilitate", formata din mai multe componente.

"Daca va uitati la ce face Europa in domeniul apararii, plus ajutorul pentru dezvoltare, plus ajutorul umanitar, comparatia cu Statele Unite arata destul de diferit. Politicile moderne nu se pot rezuma numai la cresterea cheltuielilor de aparare", a adaugat presedintele CE.

"Europenii trebuie sa isi prezinte cheltuielile de aparare mai bine si sa cheltuiasca banii mai eficient", a subliniat el.

Presedintele american Donald Trump a pus sub semnul intrebarii angajamentul SUA fata de NATO, daca tarile europene nu cresc cheltuielile pentru aparare la 2% din PIB. Statele Unite asigura in prezent 70% din fondurile aliate.

Secretarul american al Apararii, James Mattis, a avertizat aliatii, miercuri, ca trebuie sa isi onoreze promisiunile de cheltuieli militare, pentru a se asigura ca Washingtonul nu isi reduce sustinerea.

Seful NATO: Romania da un exemplu aliatilor prin alocarea pentru Aparare a 2% din PIB

Seful NATO l-a sunat pe Melescanu

NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra ...citeste mai departe despre "Juncker cere Europei sa nu cedeze in fata cererilor SUA de a creste cheltuielile militare" pe Ziare.com

#Juncker cheltuieli aparare NATO, #Juncker bani armata Europa SUA , #Stiri International