Juncker si-a prezentat scenariile pentru viitorul UE. Ce a vrut sa spuna, de fapt, seful Comisiei Europene

Joi, 02 Martie 2017, ora 10:28
872 citiri
Juncker si-a prezentat scenariile pentru viitorul UE. Ce a vrut sa spuna, de fapt, seful Comisiei Europene
Foto: Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri cele cinci scenarii si viziunile sale pentru viitorul Uniunii Europene. Insa ce a vrut sa spuna seful CE, dincolo de declaratiile sale?

Acum stim deja ce contine documentul secret de care vorbea intreaga Europa, acea "Carta Alba" prezentata de Juncker privind directia in care va merge Europa, scrie Ryan Heath, pentru Politico.

Acesta aminteste cele cinci scenarii (continuarea actualei directii; nimic altceva in afara pietei unice; cei care vor mai mult sa contribuie mai mult; mai putin, dar mai eficient; mult mai mult impreuna) si este de parere ca, astfel, presedintele Comisiei a recunoscut lupta existentiala cu care se confrunta UE ca urmare a crizei privind Brexit, migratia si zona euro.

Juncker a tinut sa sublinieze ca nu a dorit astfel sa prezinte o "viziune definitiva" a Comisiei, ci mai degraba o cale prin care "sa clarifice ce poate face si ce nu poate face Europa".

Si, in timp ce Juncker a incercat sa ramana neutru in abordarea sa, uneori a fost clara optiunea pe care o prefera, scrie analistul Politico. Acesta analizeaza mai multe declaratii ale sefului CE si citeste printre randuri, uneori in nota ironica.

Iata ce a spus Juncker si ce a vrut, de fapt, sa spuna in viziunea analistului Politico

"Viitorul Europei nu ar trebui sa devina ostaticul alegerilor, al viziunilor partidelor politice privind succesul sau al viziunilor pe termen scurt".

Ce a vrut sa spuna: "Voi toti trebuie sa ganditi dincolo de linia orizontului. UE nu a fost construita pe spatele unor sloganuri".

"Oricat de dureros ar fi Brexitul, nu va opri UE in drumul sau spre viitor".

Ce a vrut sa spuna: "Treci inapoi la locul tau, Theresa May. 27 (numarul de state membre ramase in UE dupa iesirea Marii Britanii - n.red.) este intotdeauna mai bine decat unul".

"Incotro te indrepti, Europa?"

Ce a vrut sa spuna: "Am pierdut harta, va rog ajutati-ma!".

"Summit dupa summit, promitem ca vom reduce somajul, mai ales, in randul tinerilor, insa bugetul UE furnizeaza doar 0,3 la suta din bugetele sociale europene. 99,7 la suta este de la guvernele nationale"

Ce a vrut sa spuna: "Nu pot sa cred ca ma tineti treaz pana la 3 dimineata doar pentru a face declaratii de la summit precum asta".

"Trebuie sa clarificam ce poate si ce nu poate Europa sa faca".

Ce a vrut sa spuna: "M-am saturat sa dati vina pe Bruxelles pentru orice nu merge sau nu este popular in politica interna".

"Lo ...citeste mai departe despre "Juncker si-a prezentat scenariile pentru viitorul UE. Ce a vrut sa spuna, de fapt, seful Comisiei Europene" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Jean Claude Juncker scenarii UE, #Juncker Europa doua viteze, #scenarii Europa doua viteze , #Stiri International