Jurnalistii din Marea Britanie ar putea fi judecati pentru spionaj, daca obtin si publica date secrete

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 18:44
773 citiri
Jurnalistii din Marea Britanie ar putea fi judecati pentru spionaj, daca obtin si publica date secrete
Foto: Arhiva Ziare.com

Jurnalistii britanici care obtin secrete de stat ar putea fi considerati spioni, riscand in acest caz pedepse cu inchisoarea de pana la 14 ani, daca vor fi aprobate propunerile Comisiei juridice din Marea Britanie.

In 2015, comisia, al carei scop este sa evalueze si sa recomande reforme privind legislatia Marii Britanii, a fost insarcinata cu examinarea legilor privind datele oficiale, relateaza Aljazeera.

In recomandarile sale, publicate saptamana trecuta, institutia sugereaza modificarea definitiei infractiunii de spionaj, astfel incat sa se aplice si in cazul celor care obtin informatiile secrete, nu doar al celor care le divulga.

De asemenea, pe lista celor care pot primi incadrarea de "spionaj" vor putea fi inclusi, pe langa angajatii statului, si jurnalisti, membri ai ONG-urilor sau avertizori de integritate (whistleblowers).

In iunie 2013, publicatia britanica The Guardian a publicat, pe baza informatiilor furnizate de Edward Snowden, primul articol dintr-o lunga serie in care au fost dezvaluite operatiunile de spionaj in masa derulate de Marea Britanie si SUA.

Daca recomandarile comisiei fi fost in vigoare la acea vreme, mai multi jurnalisti ar fi putut fi acuzati de spionaj doar pentru ca au primit informatiile dezvaluite Snowden.

C.S. ...citeste mai departe despre "Jurnalistii din Marea Britanie ar putea fi judecati pentru spionaj, daca obtin si publica date secrete" pe Ziare.com

#jurnalisti Marea Britanie spioni, #secrete stat lege Marea Britanie , #Stiri International