Kazahstanul s-a trezit cu 22 de miliarde de dolari blocati de Bank of New York Mellon, in urma unui proces cu cel mai bogat om din Moldova

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 14:12
4936 citiri
Kazahstanul s-a trezit cu 22 de miliarde de dolari blocati de Bank of New York Mellon, in urma unui proces cu cel mai bogat om din Moldova

Grupul Bank of New York Mellon a decis sa inghete active in valoare de 22 de miliarde de dolari apartinand Fondului National Suveran din Kazahstan, ca urmare a unui proces demarat de Anatolie Stati, considerat cel mai bogat om din Republica Moldova, si companiile sale impotriva Guvernului kazah, a declarat joi pentru Reuters o sursa din apropierea acestui dosar.

In replica, Banca Nationala din Kazahstan a demarat o actiune juridica impotriva BNY Mellon iar un tribunal britanic urmeaza sa ia o hotarare in acest caz in cursul zilei de joi, a adaugat sursa citata de Reuters.

Fondul National Suveran din Kazahstan este alimentat de veniturile realizate din exporturile de petrol ale Kazahstanului si poate fi utilizat ca un instrument de finantare a statului in cazuri de urgenta. Activele inghetate de BNY Mellon reprezinta aproximativ 40% din totalul activelor fondului.

Disputa dintre Anatolie Stati, fiul sau Gabriel, doua companii controlate de familia Stati si statul kazah dureaza de mai multi ani si implica procese demarate la mai multe tribunale.

Omul de afaceri moldovean, care a investit in industria de petrol si gaze din Kazahstan, sustine ca atat el cat si fiul sau au fost hartuiti de statul kazah pentru a-i forta sa isi vanda ieftin investitiile.

Cei doi sustin ca valoarea investitiilor lor a fost afectata in mod negativ de practicile autoritatilor kazahe, acuzatii dezmintite de oficialii kazahi.

In luna octombrie, Kazahstanul a demarat o actiune juridica la un tribunal din Washington impotriva lui Anatolie si Gabriel Stati si a companiilor acestora, Ascom Group S.A. si Terra Raf Trans Traiding Ltd, cunoscuti in mod colectiv sub denumirea "Stati Partners".

Acest proces vine dupa ce un tribunal international de arbitraj a decis ca statul Kazahstan trebuie sa ii achite despagubiri in valoare de peste 500 de milioane de dolari omului de afaceri moldovean Anatol Stati, pentru incalcarea prevederilor stipulate in tratatul international Carta Energetica.

#Bank of New York Mellon, #active blocate Kazahstan , #Stiri International