La un an de la tentativa de puci, sefii armatelor terestra, aeriana si navala din Turcia au fost schimbati

Miercuri, 02 August 2017, ora 22:52
708 citiri
La un an de la tentativa de puci, sefii armatelor terestra, aeriana si navala din Turcia au fost schimbati
Foto: Facebook Binali Yildirim

Cele mai inalte autoritati militare si guvernamentale turce au decis miercuri sa-i inlocuiasca pe sefii armatelor terestra, aeriana si navala, la un an dupa tentativa de puci, au relatat canalele de televiziune de stiri NTV si CNN-Turk, preluate de AFP.

Decizia in acest sens a fost luata in cadrul unei reuniuni a Consiliului militar suprem (YAS), prezidata de premierul Binali Yildirim (foto) si in prezenta liderilor armatei, intre care seful Statului major, Hulusi Akar, si a mai multor ministri.

Urmeaza ca presedintele tarii Recep Tayyip Erdogan, care avea prevazut pentru miercuri seara un dineu de lucru cu membrii YAS, sa aprobe oficial deciziile luate in cursul reuniunii de la Ankara.

Comandantul fortelor terestre, Salih Zeki Colak, cel al fortelor aeriene, Abidin Unal, si cel al marinei militare, Bulent Bostanoglu, vor fi inlocuiti de Yasar Guler, Hasan Kucukakyuz si Adnan Ozbal, respectiv, a precizat CNN Turk.

Reuniunea de patru ore a fost cea de-a treia sedinta a YAS dupa puciul esuat de la 15 iulie 2016, atribuit de Ankara predicatorului exilat in SUA Fethullah Gulen, care dezminte aceste acuzatii. Dupa puci a urmat un val de epurari, in special in armata, din care 149 de generali si amirali - adica aproape jumatate din numarul ofiterilor cu acest rang - au fost indepartati.

Aceste schimbari au sporit controlul autoritatilor civile asupra armatei altadata atotputernica. Un alt semn in acest sens este faptul ca reuniunea YAS a avut loc la palatul Cankaya, resedinta de la Ankara a premierului, si nu la cartierul general al armatei.

Tot dupa puciul ratat s-a introdus si o alta reforma care a crescut numarul de responsabili civili in cadrul YAS, la care participa acum, in afara prim-ministrului, cei cinci vicepremieri si ministrii apararii, afacerilor externe, de interne si al justitiei, mentioneaza AFP. ...citeste mai departe despre "La un an de la tentativa de puci, sefii armatelor terestra, aeriana si navala din Turcia au fost schimbati" pe Ziare.com

#sefi armate Turcia schimbati , #Stiri International