Lech Walesa acuza Puterea de la Varsovia ca expulzeaza UE din Polonia

Joi, 31 August 2017, ora 08:52
856 citiri

Fostul lider istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a acuzat partidul conservator nationalist la putere la Varsovia ca "expulzeaza Uniunea Europeana din Polonia".

De mai multe luni, Bruxelles-ul indeamna Varsovia sa puna capat "amenintarii sistematice" ce planeaza asupra statului de drept in Polonia si sa modifice o serie de reforme care, in opinia sa, afecteaza independenta Justitiei. Autoritatile de la Varsovia au respins aceste preocupari.

"Tot mai mult, noi expulzam UE din Polonia. Nu este UE cea care ne expulzeaza, noi suntem cei care o expulzam", a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace in anul 1983 si fost presedinte al Poloniei, intr-un interviu acordat postului de televiziune Polsat News, preluat de AFP.

"Oricine apartine vreunei organizatii, chiar daca este de crescatori de canari, trebuie sa se supuna regulilor care domnesc aici", a adaugat Lech Walesa, cunoscut pentru limbajul sau colorat.

"Daca vrem sa apartinem Uniunii Europene, trebuie sa ne comportam ca UE, asa cum spun Franta si Germania", a insistat el, referindu-se la criticile adresate recent Varsoviei de presedintele francez, Emmanuel Macron, si de cancelarul german, Angela Merkel.

Emmanuel Macron a afirmat vineri ca prin aceste demersuri Varsovia "se izoleaza in Uniunea Europeana", iar Angela Merkel a spus marti ca "nu se poate tacea" in fata atingerilor aduse statului de drept in Polonia.

Citeste si Macron ataca Polonia: E la marginea UE! Varsovia ii raspunde dur: Aroganta e urmare a lipsei de experienta

Comisia Europeana a amenintat in iulie ca va activa articolul 7 din Tratatul UE, daca Polonia isi va implementa reformele privind organizarea Justitiei in forma actuala. Aceasta procedura inedita ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al acestei tari in cadrul Consiliului UE, instanta ce regrupeaza cele 28 de state membre.

Pe de alta parte, Lech Walesa, critic vehement al Partidului Dreptate si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski la putere, l-a acuzat pe acesta din urma ca a "cumparat o parte a populatiei cu demagogie, populism si promisiuni".

"Asemenea minciuni, atata perfidie nu am vazut nici macar in vremea comunismului", a subliniat fostul lider al luptei pentru democratie.

Iata mai multe informatii despre disputa Varsovia-Bruxelles:

UE a lansat procedura de infringement impotriva Poloniei. Sunt vizate legile care afecteaza independenta justitieiPolonia raspunde dur sanctiunilor UE: Bruxelles-ul nu are competentel ...citeste mai departe despre "Lech Walesa acuza Puterea de la Varsovia ca expulzeaza UE din Polonia" pe Ziare.com

#Lech Walesa Polonia UE , #Stiri International