Liderul Ceceniei, crudul Ramzan Kadirov, e gata sa renunte la functie

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 08:00
923 citiri

Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadirov, a anuntat duminica faptul ca este pregatit sa renunte la functie, iar Kremlinul va trebui sa-i aleaga succesorul.

"Intr-un fel, acesta este visul meu (sa renunt la functie - n.red.). A conduce o regiune si a purta responsabilitatea pentru popor, pentru republica, inaintea lui Dumnezeu si a conducerii tarii, in fata poporului - este foarte dificil. Nu vreau sa spun ca sunt obosit sau ca nu mai vreau sa mai lucrez.

La un moment dat, au fost necesari oameni ca mine, sa lupte, sa stabileasca ordinea. Acum avem ordine, prosperitate. Cred ca este timpul pentru a face schimbari in Republica Cecenia", a spus Kadirov intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1.

Intrebat despre succesorul sau, Kadirov a precizat ca aceasta prerogativa ii apartine sefului statului, Vladimir Putin, relateaza Reuters.

Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populatie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

"Daca ma intrebati... sunt mai multi oameni care sunt 100% capabili sa indeplineasca aceste indatoriri la cel mai inalt nivel", a spus liderul Ceceniei, fara a elabora.

In varsta de 41 de ani, Ramzan Kadirov are 12 copii si toleranta zero fata de minoritatile sexuale, avand deseori pozitii politice dure care au fost dezaprobate ulterior de Kremlin. Mai multe organizatii pentru drepturile omului l-au acuzat pe Kadirov de arestari arbitrare si de torturarea adversarilor politici.

Fost rebel islamist, Ramzan Kadirov a condus Cecenia din 2007, iar in luna martie a anului trecut a primit sustinerea lui Vladimir Putin pentru continuarea mandatului, fiind insa avertizat ca legile Rusiei trebuie aplicate cu strictete in regiunea majoritar musulmana.

Kadirov l-a descris pe actualul presedinte al Rusiei drept "idolul" sau, "un om pentru care sunt pregatit sa mor si caruia ii voi indeplini fiecare ordin". Presedintele Ceceniei a negat orice implicare in asasinarea liderului Opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, in 2015.

In luna iunie, o instanta din Moscova a condamnat la inchisoare cinci barbati ceceni gasiti vinovati de uciderea lui Nemtov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin. Nemtov lucra la un raport care examina rolul Rusiei in evenimentele din Ucraina.

"Sunt foarte sigur ca acesti barbati (ceceni) n-au avut nimic de-a face cu crima. Potrivit informatiilor mele, ei sunt nevinovati", a spus Kadirov in interviul televizat. ...citeste mai departe despre "Liderul Ceceniei, crudul Ramzan Kadirov, e gata sa renunte la functie" pe Ziare.com

#Ramzan Kadirov renunta functie, #lider Cecenia retrage , #Stiri International