Liderul Statului Islamic a fugit din Mosul

Joi, 09 Martie 2017, ora 08:20
1013 citiri

Seful gruparii Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fugit de la Mosul cand s-au apropiat trupele irakiene, a declarat miercuri presei un oficial din ministerul american al Apararii.

Sursa citata de AFP a apreciat ca al-Baghdadi nu avea nicio influenta asupra tacticii jihadistilor, ci a dat probabil doar principalele orientari strategice comandantilor militari, pe care i-a lasat sa lupte in continuare.

Reprezentantul Pentagonului a apreciat ca Statul Islamic ar intentiona sa se replieze pe valea Eufratului, dupa ce va pierde orasele Mosul din Irak si Raqqa din Siria. "Nu cred ca au renuntat sa ocupe teritorii in cadrul unui califat" in estul Siriei si vestul Irakului, a adaugat el.

Liderul ISIL este urmarit de fortele speciale si serviciile de informatii ale SUA, la fel ca fostul conducator al Al-Qaida, Osama bin Laden.

Al-Bagdadi a proclamat "califatul" Stat Islamic chiar la Mosul, in iunie 2014. Fortele guvernamentale irakiene au recucerit partea de est a orasului si se pregatesc sa ia cu asalt centrul vechi, situat in partea de vest.

Militarii americani considera ca Statul Islamic este slabit, iar serviciile de informatii afirma ca liderii organizatiei jihadiste au inceput sa plece si din Raqqa spre locuri mai sigure, in aval pe Eufrat.

Oficialul din ministerul Apararii citat miercuri de AFP a aratat ca Statul Islamic a pierdut 65% din teritoriile pe care le controla la apogeul expansiunii sale, in 2014, si aproape jumatate din combatanti.

Pentagonul estimeaza ca au ramas doar maximum 15.000 de luptatori islamisti, dintre care 2.500 la vest de Mosul, circa 1000 la Hawija, tot in Irak, si 4.000 la Raqqa.

Oficial american: Peste 60.000 de militanti ai Statului Islamic au fost ucisi350.000 de copii sunt prinsi in luptele din vestul Mosulului. Daca incearca sa fuga, sunt executatiStatul Islamic, numar record de atentate: Cum si de ce si-a schimbat tactica ...citeste mai departe despre "Liderul Statului Islamic a fugit din Mosul" pe Ziare.com

#lider Stat Islamic Mosul, #lider Stat Islamic fugit Mosul , #Stiri International