Lloyds a afisat o pierdere de 5,2 miliarde dolari in S1

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:43
1180 citiri
Lloyds a afisat o pierdere de 5,2 miliarde dolari in S1

Lloyds Banking Group Plc, grupul bancar britanic care a achizitionat banca HBOS Plc, a afisat miercuri o pierdere de 3,1 miliarde lire sterline (5,2 miliarde dolari) in primul semestru din 2009, din cauza deprecierilor de active din segmentul creditarii imobiliare si corporative, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

Pierderea din primul semestru din 2009 reprezinta o performanta foarte slaba comparativ cu profitul net de 1,95 miliarde lire sterline obtinut in perioada similara din 2008, a precizat banca intr-un comunicat.

Lloyds a cerut sprijin guvernamental dupa achizitia HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, iar momentan grupul bancar este controlat in proportie de 43% de catre guvernul britanic.

Banca a eliminat 8.800 slujbe in 2009, pentru a reduce costurile cu 1,5 miliarde lire sterline pana in 2011.

"Banca trece printr-o perioada de stres maxim in aceasta perioada", a precizat John Paul Crutchley, analist al UBS din Londra, intr-o nota catre clienti.

"Pierderile cauzate de HBOS s-au accelerat la niveluri ce au depasit cu mult asteptarile", a adaugat acesta.

Pierderea este cea mai mare raportata pana in acest moment de o banca britanica pentru perioada luata in calcul.

Northern Rock Plc, banca nationalizata in timpul crizei creditelor, a afisat marti o pierdere de 771 milioane lire sterline in primul semestru din 2009.

Barclays Plc, a doua banca britanica, a raportat o crestere de 10% a profitului net in timp ce HSBC, cea mai mare banca europeana a afisat o scadere de 57% a profitului net.

Lloyds ar putea fi fortata de Uniunea Europeana sa vanda filiale sau alte active ca parte a unui plan de a asigura active in valoare de 260 miliarde lire sterline.

Acest plan, realizat in cooperare cu guvernul britanic, va presupune ca Lloyds va fi responsabil pentru primele 25 miliarde lire sterline asigurate, iar contibuabilii vor acoperi 90% din pierderile potentiale, dupa acest nivel. 

#active, #banca, #deprecieri, #profit , #Stiri International