Lupta cu incendiul din Portugalia continua, in timp ce bilantul mortilor a ajuns la 63. Totul a pornit de la un trasnet

Marti, 20 Iunie 2017, ora 09:12
1192 citiri
Lupta cu incendiul din Portugalia continua, in timp ce bilantul mortilor a ajuns la 63. Totul a pornit de la un trasnet
Foto:Captura/Youtube

Peste 1.000 de pompieri se lupta in continuare cu flacarile in incendiul de padure soldat cu cele mai multe victime din istoria Portugaliei.

Un pompier a murit in urma arsurilor suferite, la spital, ceea ce ridica numarul total al deceselor la cel putin 63, informeaza Reuters.

Peste 70 de oameni, inclusiv 13 pompieri, au fost dusi la spital luni, cu arsuri si rani, in timp ce incendiile au continuat sa se extinda in districtele Leiria si Castelor Branco din centrul tarii.

Comandantul serviciilor de protectie civila Elisio Oliveira a declarat ca eforturile pompierilor progreseaza bine, dar incendiul nu este inca sub control. Avioane cu apa, inclusive trimise de Spania si Franta, precum si doua batalioane ale armatei au ajutat in lupta cu flacarile.

"Inca este multa padure ce poate arde", a spus Rui Barreto, comandant adjunct de pompieri.

Vezi imagini cu soseaua mortii din Portugalia

Premierul Antonio Costa, care a vizitat duminica zona muntoasa afectata, aflata la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Lisabona, a numit incendiul cea mai mare tragedie umana din istoria Portugaliei.

In pofida asigurarilor oferite de Guvern, ca raspunsul serviciilor de urgenta a fost rapid si adecvat, presa si locuitorii au pus sub semnul intrebarii eficienta si planificarea strategica, in conditiile in care tara se confrunta annual cu incendii in zone impadurite.

"Deci, ce nu a functionat sambata? Tot ce nu a functionat de decenii", a titrat luni cotidianul Publico. Jurnalistii au criticat lipsa de coordonare intre serviciile insarcinate cu prevenirea incendiilor si pompieri, precum si administrarea defectuoasa a zonelor impadurite.

Xavier Viegas, un expert in incendiile de vegetatie, a apreciat ca incendiul s-a propagat prea repede si prea violent pentru ca pompierii sa raspunda in unele sate, dar majoritatea deceselor au avut in spate probleme de comunicare ce nu au permis evacuarea la timp a oamenilor.

Cel putin jumatate dintre victime au murit in masini, in timp ce au incerca sa fuga pe o sosea locala. Multe alte cadavre au fost gasite langa drum, ceea ce sugereaza ca si-au abandonat vehiculele de panica. Pompierul care a murit luni a murit in timp ce incerca sa ajute oamenii sa iasa din masini. El a suferit arsuri grave.

O petitie online care cere anchetarea posibilelor esecuri a strans 440 de semnaturi. Unii locuitori din zona s-au plans ca au asteptat pompierii ore la rand, in timp ce casele lor ardeau.

Potrivit politiei, un trasn ...citeste mai departe despre "Lupta cu incendiul din Portugalia continua, in timp ce bilantul mortilor a ajuns la 63. Totul a pornit de la un trasnet" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incendiu padure Portugalia, #victime incendiu padure Portugalia , #Stiri International