Ma doare Europa, imi pasa Romania

Luni, 27 Martie 2017, ora 17:58
927 citiri
Ma doare Europa, imi pasa Romania

"Carta Alba privind viitorul Europei" constituie un manifest legat de evenimentul celebrarii la Roma a celor 60 de ani de constructie comunitara, unde cei 27 de lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene si-au exprimat un punct de vedere asupra planului comun de dezvoltare a Uniunii Europene pana in anul 2025.

Lansarea acestui cadru de dezbateri din partea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine intr-un moment delicat pentru proiectul european, greu incercat de situatia actuala. Criza economica, fenomenul Brexit, valul migrational, discursul nationalist, amenintarile de la granitele rasaritene ale UE si pericolul terorismului reprezinta cauze care au ridicat semne de intrebare asupra capacitatii UE de a raspunde prompt, in interesul statelor membre si al celor 500 de milioane de oameni. In acest sens, un drum comun ar urma sa aduca urmatoarele solutii pentru situatia actuala:

Identificarea aspiratiilor individuale in cadrul proiectului UEContributia UE la prosperitatea locuitorilorValoarea adaugata a acestei constructiiRaspunsul la viitoarele provocari

Avand in vedere acest context, se poate spune ca repozitionarea statelor membre si dezbaterea proiectului european pentru perioada viitoare constituie o necesitate, iar evenimentul de la Roma din 25 martie 2017 reprezinta punctul de debut al unei constructii comune in interiorul UE 27, menit sa asigure adoptarea unui plan de masuri de relansare economica de dezvoltare sociala si asigurarea bunastarii cetatenilor europeni.

O problema aparte, ridicata de atatea ori la nivelul dezbaterilor comune si care a constituit baza manifestarilor de orgolii din partea unor state membre, a fost legata de dihotomia suveranitate-interguvernamentalism.

Cu alte cuvinte, vorbim despre cat este dispus un stat membru sa lase la latitudinea institutiilor europene pentru luarea deciziei, proces care va afecta intr-un mod sau altul interesele respectivei tari.

O alta problema este cea legata de masurarea valorii adaugate pentru un drum comun si cat se rasfrange asupra cresterii nivelului de trai al oamenilor. Probabil, o mai buna explicare si reprezentare a actiunilor la nivelul institutiilor UE, ar aduce intr-o masura mai mare o cuantificare a avantajelor luate in intregul lor. Aici, trebuie facute eforturi sporite pentru a explica necesitatea avantajelor directe, dar si importanta avantajelor indirecte.

Din setul de decizii alternative care au alimentat o anumita stare de disolutie la niv ...citeste mai departe despre "Ma doare Europa, imi pasa Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Europeana 60 ani proiect, #schimbare Uniunea Europeana viteze Romania , #Stiri International