Mai multe companii avertizeaza ca afacerile lor din UK vor fi in pericol dupa Brexit

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 11:23
1136 citiri
Mai multe companii avertizeaza ca afacerile lor din UK vor fi in pericol dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Electricite de France se numara printre companiile care au avertizat guvernul britanic despre riscurile semnificative pentru afacerile lor care vor exista dupa ce Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, potrivit unor documente confidentiale citate de publicatia Mail on Sunday.

Companiile s-au plans de posibilul deficit de forta de munca calificata, in comentarii adresate Ministerului de Interne, in cadrul consultarilor legate de politicile de imigratie de dupa Brexit.

Dezvaluirea vine dupa publicarea unui raport comandat de guvern, potrivit caruia companiile britanice depind de muncitorii straini si sunt ingrijorate de restrictiile de dupa Brexit.

Migratia neta din alte state UE a scazut cu peste 50% dupa referendumul din 2016, iar declinul a fost mai pronuntat in randul cetatenilor din opt state est-europene, inclusiv din Polonia, care a intrat in UE in 2004.

EDF, cea mai mare compania franceza de utilitati, care construieste reactorul nuclear Hinkley Point C din Somerset, Anglia, de 20 de miliarde de lire sterline (28 miliarde dolari), a avertizat ca pretul proiectului ar putea creste, iar data de finalizare a acestuia, care este 2027, ar putea fi amanata, daca cei 7.500 de muncitori straini de care are nevoie nu vor mai fi disponibili, potrivit Mail.

Alte companii, intre care Amazon.com, retailerul John Lewis, AstraZeneca, McDonald's si compania mama a British Gas, Centrica, au mentionat o serie de alte riscuri. Intre acestea se numara transferarea sediilor centrale din Marea Britanie, posibilul deficit de medicamente esentiale vietii si posibile blocaje in livrarile comertului online in perioadele de varf de sezon al cumparaturilor.

Potrivit IBM, Marea Britanie risca sa isi piarda statutul de centru de excelenta al inteligentei artificiale si de lider in domeniul securitatii cibernetice. In 2016, IBM anuntase sa isi tripleaza numarul de centre de date pe care le va opera in Marea Britanie, toate incluzand tehnologia Watson AI a companiei.

Brexit doare strategic, economic, politicRelatia comerciala UE - Marea Britanie: scenarii post BrexitCe impact va avea Brexit asupra tarilor de la periferia EuropeiBrexit, succesul sinucigas al democratiei ...citeste mai departe despre "Mai multe companii avertizeaza ca afacerile lor din UK vor fi in pericol dupa Brexit" pe Ziare.com

#EDF IBM riscuri Brexit , #Stiri International