Marea Britanie a alocat salvarii bancilor fonduri superioare oricarui alt proiect din istoria tarii

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 17:14
988 citiri
Marea Britanie a alocat salvarii bancilor fonduri superioare oricarui alt proiect din istoria tarii

Marea Britanie a alocat pentru salvarea bancilor, in timpul crizei financiare, fonduri de 66 miliarde de lire sterline (103,2 miliarde dolari), mai multe decat oricarui alt proiect din istoria tarii, exceptand razboaiele mondiale, iar costurile continua sa creasca, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Bancile franceze si elvetiene care au beneficiat de astfel de ajutoare guvernamentale au rambursat fondurile, dar statul britanic nu a primit nimic, dupa salvarea Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group.

Dobanzile anuale pentru datoriile acumulate de statul britanic la preluarea unor participatii de control la aceste banci sunt de circa 3,2 miliarde lire (cinci miliarde dolari), potrivit JPMorgan Chase & Co Suma este aproximativ egala cu cea cheltuita din banii contribuabililor pentru operatiunile militare din Afganistan, in 2009, si depaseste estimarea de doua miliarde de lire referitoare la veniturile dintr-o taxa propusa pentru banci.

Guvernul britanic ar vrea sa vanda participatiile detinute la banci, dar nu poate, intrucat cotatia actiunilor acestora fluctueaza sub pretul platit de stat.

In plus, o comisie guvernamentala va decide in privinta separarii operatiunilor de retail de cele de investment banking ale marilor companii financiare britanice cel mai devreme peste un an. 

#marea, # britanie, # banci, # fonduri , #Stiri International