Marea Britanie a facut primul pas pentru anularea drepturilor cetatenilor UE dupa Brexit

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 09:11
1398 citiri
Marea Britanie a facut primul pas pentru anularea drepturilor cetatenilor UE dupa Brexit
Foto: Arhiva/Ziare.com

Implementarea Brexitului a trecut de o prima etapa legislativa in Parlamentul britanic, in noaptea de luni spre marti, odata cu aprobarea proiectului de lege al Guvernului menit sa puna capat suprematiei dreptului european in Regatul Unit.

Dupa mai multe ore de dezbatere, deputatii din cadrul Camerei Comunelor au primit cu 326 de voturi acest text crucial in procesul iesirii tarii din Uniunea Europeana, iar 290 de alesi au votat impotriva.

Proiectul de lege urmeaza sa fie studiat in detaliu de catre Camera Comunelor, in comisii, o etapa in cursul careia se va duce batalia in vederea amendarii textului, care provoaca o polemica din cauza amplorii puterii pe care o acorda Executivului.

"Parlamentul a luat decizia istorica de a sustine vointa poporului britanic si de a vota pentru o lege care aduce certitudine si claritate inaintea retragerii noastre din Uniunea Europeana", si-a exprimat satisfactia premierul Theresa May, citata intr-un comunicat.

Intitulat "legea (retragerii din) Uniunea Europeana", textul vizeaza sa abroge "European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la UE si introduce primatul dreptului comuniar asupra dreptului britanic.

El urmeaza sa transpuna ca atare sau sa amendeze o mare parte a legilor europene in dreptul britanic, o munca titanica din perspectiva celor 12.000 de reglementari europene care se aplica in prezent in tara.

Concret, aceasta lege urmeaza sa permita Regatului Unit sa continue sa functioneze normal atunci cand va taia cordul care-l leaga de UE, teoretic la sfarsitul lui martie 2019, la finalul unui proces de negociere cu Bruxellesul.

Trecerea lui prin Parlament constituie, asadar, una dintre marile etape in aplicarea Brexitului, dupa referendumul istoric de la 23 iunie 2016 pe tema apartenentei la UE si activarea, la sfarsitul lui martie, a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a lansat oficial divortul.

Guvernul britanic vrea puteri exceptionale. Ce inseamna si pe cine nemultumeste

Ministrul Brexitului David Davis a avertizat duminica impotriva unui vot de respingere, apreciind ca ar echivala cu "o iesire haotica din Uniunea Europeana".

"Intreprinderile si privatii trebuie sa primeasca asigurari cu privire la faptul ca nu va exista o schimbare neasteptata a legilor noastre" dupa iesirea de sub tutela europeana, a insistat el.

In pofida opozitiei Partidului Laburist, principala formatiune din opozitie, a Partidului National Scotian (SNP, pro-UE si sep... citeste mai departe despre "Marea Britanie a facut primul pas pentru anularea drepturilor cetatenilor UE dupa Brexit" pe Ziare.com

#Brexit vot Parlament drepturi europeni anulate, #Marea Britanie abrogare drepturi europeni Brexit , #Stiri International