Marea Britanie: Criza din zona euro "omoara" redresarea economiei

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 18:03
3229 citiri
Marea Britanie: Criza din zona euro "omoara" redresarea economiei

Criza datoriilor suverane din zona euro "omoara" redresarea economica a Marii Britanii, a afirmat ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un articol citat de CNBC.

Osborne a aratat ca zona euro "se apropie de momentul adevarului", iar deciziile care vor fi luate in lunile urmatoare vor determina viitorul uniunii monetare in urmatorul deceniu. "Redresarea noastra, confruntata deja cu factori adversi, de la pretul mare al petrolului la povara datoriilor mostenita din anii de boom economic, este omorata de criza care ne sta in prag", a declarat Osborne pentru Sunday Telegraph.

Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.

Spania a cerut sambata, oficial, un ajutor financiar european pentru recapitalizarea si restructurarea sectroului bancar, iar ministrii de Finante din zona euro au convenit sa ii acorde fonduri de pana la 100 de miliarde de euro.

Mai mult, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Pactul bugetar european acceptat de 25 dintre cele 27 de state UE nu este suficient pentru depasirea crizei economice.

David Cameron a declarat ca pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient", in timp ce Angela Merkel sustine ca pactul este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru relansarea zonei euro.

Intre elementele suplimentare care ar trebui sa completeze pactul, Cameron a mentionat elemente ale unei uniuni bancare. "Inteleg de ce tarile din zona euro vor sa analizeze un proiect de uniune bancara", a spus premierul britanic.

Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, este totodata una dintre cele doua tari din UE care au refuzat sa ratifice Pactul bugetar prin care restul statelor din UE s-au angajat pentru o disciplina bugetara mai stricta.

Cameron a subliniat totodata interesul tarii sale ca zona euro sa rezolve criza datoriilor, pentru ca Europa sa revina la o crestere economica sanatoasa.

Premierul britanic a cerut in mai multe randuri liderilor din zona euro sa ia masuri decisive pentru rezolvarea crizei, de teama "unui uragan" care ar putea lovi din plin economia britanica si sistemul sau financiar.

#marea britanie, #redresare economica, #criza zona euro, #pactul fiscal zona euro , #Stiri International