Marea Britanie intentioneaza sa sprijine firmele mici si mijlocii

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 09:49
2726 citiri
Marea Britanie intentioneaza sa sprijine firmele mici si mijlocii

Marea Britanie va lansa astazi o serie de masuri destinate sa ajute firmele mici si mijlocii sa-si refinanteze credite existente de pana la 20 miliarde de lire sterline. Autoritatile britanice vor sa evite falimentul companiilor care au nevoie de credite, informeaza Reuters. O sursa din apropierea discutiilor dintre guvern si reprezentantii mediului industrial a declarat pentru Reuters ca masurile ar include o extindere a actualei scheme de garantii de credite si garantii de credite la export anuntata prima data in noiembrie 2008.


Cu toate acestea, noua schema ar urma sa acopere creditele existente mai degraba decat sa finanteze orice noua expansiune. Insa se va aplica unor companii usor mai mari, respectiv celor care au pana la 250 de angajati, iar limita de 250.000 de lire sterline ar putea fi majorata la un milion de lire sterline.


Sursa citata de Reuters sustine ca detaliile inca nu au fost finalizate, insa este posibil ca Guvernul de la Londra sa garanteze pana la 10 miliarde de lire sterline din capitalul de lucru al IMM-urilor, bani care ar putea fi utilizati pentru refinantarea unor datorii de pana la 20 de miliarde de lire sterline.


Ministrul britanic al Comertului, Peter Mandelson, urmeaza sa anunte miercuri dimineata detaliile noului pachet.


Dupa mai multi ani de crestere neintrerupta, economia Marii Britanii pare sa fi intrat in recesiune la finele anului trecut, pentru prima data dupa 1992, iar economistii preconizeaza scaderea productiei industriale si sute de mii de locuri de munca pierdute in 2009.


Banca Centrala a marii Marii Britanii a redus dobanda de referinta pana la nivelul record de 1,5 procente, cel mai scazut nivel din istoria de 300 de ani a institutiei, insa bancile se tem, in continuare, sa acorde noi credite consumatorilor si companiilor.