Marile economii ale lumii au de refinantat 7.600 miliarde dolari in contul datoriilor, in 2012

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 12:37
1127 citiri
Marile economii ale lumii au de refinantat 7.600 miliarde dolari in contul datoriilor, in 2012

Cele mai mari economii ale lumii, tarile G7 si BRIC, au de refinantat in acest an 7.600 miliarde de dolari in contul obligatiunilor si titlurilor de stat pe cale sa ajunga la maturitate, iar cele mai multe se vor confrunta cu cresterea costurilor de finantare.

Cel mai mult are de plata Japonia, cu peste 3.000 miliarde de dolari, urmata de SUA, cu 2.800 miliarde de dolari, potrivit unei analize Bloomberg.

Suma totala care trebuie refinantata de tarile G7 (SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Canada) si BRIC (Brazilia, Rusia, India si China - cele mai mari economii emergente) a crescut astfel de la 7.400 miliarde de dolari la inceputul anului trecut.

Cel putin sapte dintre aceste state vor inregistra in 2012 cresterea costurilor de finantare, potrivit estimarilor Bloomberg.

In contextul deteriorarii situatiei economice mondiale, investitorii vor cere mai multi bani pentru a imprumuta tari cu datorii mari, greu de refinantat.

FMI a redus prognoza de crestere economica mondiala de la 4,5% la 4% pentru acest an, iar criza datoriilor de stat din zona euro continua sa tulbure pietele financiare. In acelasi timp, SUA se lupta cu un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari, iar piata imobiliara din China nu va mai continua boom-ul din ultimii ani.

Adaugand la sume si platile aferente dobanzilor, cele mai mari economii ale lumii au de refinantat in acest an peste 8.000 miliarde de dolari, noteaza Reuters.

Statele vor concura tot mai agresiv pentru a atrage investitori, iar agentiile de rating vor avea probabil un cuvant de spus, tarile din zona euro si bancile europene asteptand in prima parte a anului concluziile evaluarilor incepute in ultimele luni din 2011.

"Este o cifra mare si, evident, datoria continua sa se acumuleze pentru ca multe guverne sunt inca intr-o situatie de deficit, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme", comenteaza pentru Bloomberg Elwin de Groot, economist la banca olandeza Rabobank.

Cine sunt cei mai mari datornici

Locul al treilea in topul datornicilor este ocupat de Italia, care are de platit in acest an 428 miliarde de dolari, urmata de Franta (367 miliarde de dolari), Germania (285 miliarde de dolari), Canada (221 miliarde de dolari), Brazilia (169 miliarde de dolari), Marea Britanie (165 miliarde de dolari), China (121 miliarde de dolari), India (57 miliarde de dolari), respectiv Rusia (13 miliarde de dolari).

Cei mai mari datornici, SUA si Japonia, au avut pana acum cele mai mici probleme in privinta cererii pentru obligatiuni si titluri de stat. Criza datoriilor din zona euro impinge in sus costurile de finantare din sudul Europei.

Japonia beneficiaza de excedentul de cont curent asigurat de exporturi, guvernul acoperind lejer deficitul bugetar din resurse interne, in timp ce SUA castiga de pe urma dolarului, principala moneda de rezerva la nivel mondial.

Randamentul obligatiunilor japoneze cu maturitatea la zece ani este de sub 1%, numai Elvetia platind dobanzi mai mici, desi datoria de stat a Japoniei este de circa 200% din PIB.

In SUA, cererea medie pentru emisiunile de obligatiuni si titluri de stat derulate anul trecut a fost de 3,04 la 1, recordul fiind atins pe 20 decembrie, la o licitatie de 30 miliarde de dolari suprasubscrisa de peste 9 ori, desi titlurile respective, pe patru saptamani, au dobanda zero.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii tari G7, #obligatiuni, #titluri de stat, #crestere economica mondiala , #Stiri International