May castiga sustinerea majoritatii pentru programul politic, in ciuda esecului din alegerile anticipate

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 08:19
1117 citiri
May castiga sustinerea majoritatii pentru programul politic, in ciuda esecului din alegerile anticipate
Foto:Facebook/Theresa May

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a reusit joi seara sa treaca de primul test riscant din Camera Comunelor, dupa ce a castigat sustinere din partea unei majoritati fragile pentru programul politic al Partidului Conservator, in ciuda esecului din alegerile anticipate si a inmultirii vocilor critice cu privire la politicile de austeritate si abordarea Brexit-ului.

May si-a scurtat o vizita la Berlin, iar ministrul Apararii a plecat in graba de la summitul NATO din Bruxelles pentru a sustine programul politic in Camera Comunelor, transmite Reuters.

Aceasta graba a subliniat pozitia precara pe care o are premierul May pe Downning Street, dupa ce a pierdut majoritatea legislativa si a fost nevoita sa semneze un acord bazat pe "incredere si livrare de voturi" cu unionistii nord-irlandezi de la DUP.

Miercuri, aceasta a reusit sa opreasca o incercare a opozitiei laburiste de a pune capat taierilor bugetare din sectorul public, bazandu-se in principal pe sustinerea DUP.

Cu ajutorul nord-irlandezilor a reusit sa stranga destule voturi pentru a-si trece programul politic prin Camera Comunelor.

May a obtinut 323 de voturi "pentru" si 309 "impotriva" in urma sedintei din Parlament.

"Asta este... modul in care intentionam sa guvernam. Sa traim in mijloacele noastre, sa creeam locuri de munca bune, sa platim oamenii bine, sa investim in viitor prin colaborarea cu sectorul afacerilor... sa implementam vointa poporului britanic de a parasi UE intr-un mod ordonat si rational", a declarat ministrul pentru Afaceri, Greg Clark.

Insa, sedinta nu s-a desfasurat fara probleme, dupa ce opozitia a propus un amendament pentru a testa disciplina sustinatorilor lui May si executivul a trebuit sa faca un compromis important in ceea ce priveste drepturile femeilor de a recurge la avort, promitand ca va finanta avorturile la care recurge femeile nord-irlandeze in Anglia.

Alte amendamente au ameninsat pozitia executivului conservator asupra negocierii Brexit-ului, iar 101 parlamentari, inclusiv 49 de laburisti, au votat pentru a pastra Marea Britanie in piata comuna si in uniunea vamala, daca premierul May nu reuseste sa ajunga la un acord de iesire din UE.

Acest vot demonstreaza dificultatile pe care le va infrunta premierul britanic, de fiecare data cand va trei sa treaca un proiect legislativ cu privire la Brexit prin Camera Comunelor.

Theresa May merge inainte cu Brexitul, Macron ii spune ca inca nu e prea tarziu sa se razgandeasca (Vi ...citeste mai departe despre "May castiga sustinerea majoritatii pentru programul politic, in ciuda esecului din alegerile anticipate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#May castig sustinere majoritate, #May program politic, #May esec alegeri anticipate , #Stiri International