May le transmite parlamentarilor ca amanarea Brexit nu va rezolva nimic. Ce spune negociatorul sef al UE

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 16:51
1243 citiri
May le transmite parlamentarilor ca amanarea Brexit nu va rezolva nimic. Ce spune negociatorul sef al UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul britanic Theresa May a transmis parlamentarilor ca amanarea Brexit-ului "nu va rezolva situatia". "Decizia ramane aceeasi - acordul, fara acord sau fara Brexit", a afirmat ea in sesiunea de intrebari a Parlamentului de la Londra.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a acuzat-o ca are o "minte inchisa" pentru ca nu accepta alte variante, cum ar fi planul laburistilor care implica o uniune vamala cu UE, scrie BBC.

Insa premierul l-a atacat pe Corbyn pentru ca nu a dorit sa se intalneasca cu ea si a afirmat ca liderul Opozitiei "nu are nici cea mai mica idee" despre ceea ce inseamna propria politica.

Theresa May sustine ca un Brexit fara acord se poate evita doar prin aprobarea acordului actual.

Liam Fox, secretarul Comertului International, a afirmat ca amanarea sau anularea Brexit-ului ar fi o incalcare a increderii electoratului, care a votat iesirea din blocul european intr-un referendum in 2016.

El sustine ca parlamentarii care cer o amanare doresc, de fapt, sa opreasca Brexit-ul. Fox a precizat ca acesti parlamentari ar trebui sa se gandeasca la "consecintele politice" ale acestui fapt nu doar la "consecintele economice pe termen scurt".

"Nu incape indoiala ca iesirea cu un acord si minimizarea perturbarilor aduse atat Marii Britanii, cat si Uniunii Europene sunt in interesul nostru", a afirmat Fox pentru BBC Radio 4.

"Cred ca cel mai dezastruos deznodamant pentru Parlament ar fi nerespectarea rezultatului referendumului", a precizat Fox.

Ce urmeaza?

Pe 29 ianuarie, parlamentarii vor vota privind urmatorii pasi propusi de Theresa May, dupa ce au respins acordul saptamana trecuta. May spera sa modifice acordul pentru a linisti ingrijorarile privind solutia de rezerva pentru granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord.

Insa mai multi parlamentari incearca sa preia controlul asupra procesului Brexit-ului prin depunerea unor amendamente la planurile lui May.

Pe de alta parte, negociatorul sef al UE privind Brexit-ul, Michel Barnier, a declarat ca liderii Uniunii Europene ar accepta prelungirea negocierilor doar in anumite conditii, pe termen limitat, subliniind ca Marea Britanie trebuie sa ofere clarificari despre viitoarea relatie bilaterala.

Eventuala "prelungire a negocierilor Brexit trebuie aprobata de liderii UE. Vor aproba acest lucru doar daca vor exista raspunsuri la trei intrebari: prima si a doua - de ce si pentru cat timp? A treia - nu vor aparea probleme la organizarea alegerilor europarlamentar ...citeste mai departe despre "May le transmite parlamentarilor ca amanarea Brexit nu va rezolva nimic. Ce spune negociatorul sef al UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire UK din UE, #iesire Marea Britanie Uniunea Europeana , #Stiri International